Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 24 Haziran 2022 tarihinde Türk pilotların yabancı havayolu işletmelerine geçişini güçleştiren genelge pilotların tepkisine neden oldu. Genelge ile getirilen düzenlemede, Türkiye'deki havayolu işletmelerinden ayrılarak yabancı havayollarına geçmek isteyen pilotlara, “vertification” için 6 ay bekleme koşulu getirildi.

Doktorlara “giderlerse gitsinler” diyen AKP iktidarı, yayınladığı genelge ile “İstifa edemezsin, yabancı havayolu şirketine de gidemezsin, illa gideceksen gereken evrakı vermem, 6 ay bekleyeceksin, maaş falan da alamazsın” mesajı verdiği pilotları zorla Türkiye'de tutmak istiyor. 

Genelgenin yayınlanmasının ardından pilot sendika ve dernekleri ayaklandı. Sendika ve dernekler, kararın Anayasa'yla koruma altına alınan temel insan haklarına ve uluslararası havacılık kurallarına uygun olmadığını vurguladı. Kararın ayrıca pratikte uygulanamayacağı da ifade edildi. 

Pilotlar whatsapp gruplarında ise uygulamanın doğru olmadığını şu şekilde dile getirdi: 

“SHGM'nin pilot gidişlerini engellemek için yaptığı uygulamanın anlamı yok arkadaşlar. Merak etmeyin. Yabancı bir şirketten kabul aldım, 737 filosu kaptanlığı için… Bugün mailime cevap geldi. Siz istifa edip gelin biz uluslararası kuruluşlar aracılığıyla vertification belgenizi alırız dediler. Sanırım bizim SHGM bağlı olduğu uluslararası kurumları unutuyor. ICAO, FAA, EASA gibi… Yaptım oldu olmaz havacılıkta. kimseyi zorla uçuramazsınız…” 

Tüm bu kaosun ortasında genelgeyi yayınlayan SHGM'den geri adım beklenirken, tüm pilotları daha da kızdıran bir açıklama geldi. Açıklamada, “Bazı ülkelerin Türkiye'nin havacılık sektöründeki yükselişini durdurmaya yönelik çalışmalar olduğunun da bilincindeyiz. Konuyu bu bağlamda değerlendirdiğimizde, Türk sivil havacılığının yükselişinin aynı şekilde devam etmesi amacıyla okçular tepesini asla terk etmemenizi sizden bilhassa rica ediyoruz.” denildi.

Editör: Yadigar Hanım