PKK bile çözüm sürecinin Türkiye açısından bir ihanet olduğunu görüyor. Kandil’in dün yaptığı açıklama bunun göstergesiydi. İki güne kadar Apo ile görüşme sağlanmazsa mutabık kalınan taslağı kamuoyuna açıklama tehdidinde bulundular. Demek ki taslak PKK’ya göre bile ihanet anlamına gelen maddeler içeriyor. Normalde süreci milletin aleyhine kullanmamış bir iktidarın susmaması, aynı dakika Kandil’i susturması gerekirdi. Ama tek bir hükümet yetkilisi bu tehdide açıklayın cevabıyla karşılık veremedi.

Bir taslak, ancak içinde millettin hoşuna gitmeyecek ögeler taşıyorsa gizlenir.İki yıldır devam eden görüşmelerin mahiyetini ,ülkenin genel kurmay başkanı dahil kimse bilmiyor. Toplum bilmediği bir projeyi, bize güvenin telkiniyle desteklemeye teşvik ediliyor. İktidarın kamuoyundan gizlediği taslağın bir kısmını Sırrı Süreya Önder ve Demirtaş açıkladı. İkisi de birbirini destekler mahiyette taslakta özerklik te var dediler. Özerklik dedikleri Türkiye’de kuzey Irak benzeri bir yavru devletin oluşturulması. Bir başka ifadeyle egemenliğin paylaştırılması.

Demirtaş Brüksel’de Avrupa Parlamentosunda ki Kürt Konferansında aynı iddiaları biraz yumuşatarak,daha doğru bir ifadeyle hazıma müsait hale getirerek tekrarladı. Yerel Yönetimlerin karar alma insiyatiflerinin artırılmasını, ülkenin tek parlamento ile idare edilemeyeceğini, tek millet devrinin geçtiğini söyledi. Erdoğan’ın akil adamı Yayman’da Apo’nun elinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek,HDP'lilere destek verdi.. Bu beyanlar alt alta knulduğunda kimin yalan,kimin doğru söylediğini tahmin etmek zor değil.

İktidar bugüne kadar terör ve bölücülük meselesinde güven verici tavırlar ortaya koyamadı. Cumhuriyet tarihine, Kürtçü ,bölücü çevrelerin merceğinden baktı.Dönemin şartlarını,ruhunu,ülkeyi yönetenlerin atlattıkları badireleri,yaşadıkları trajedileri göremedi.PKK patronajında oluşturulmaya çalışılan şeyin bir parçasının da Ermeni meselesi olduğunu anlayamadı. Buna iktidarı kaybetme korkusu da eklenince taviz üstüne taviz verildi.

Bundan sonra ne olacağının cevabını kimse bilmiyor. Bilinen şu, PKK hayal edemeyeceği imkanlara kavuştu, Apo adi bir suçlu derekesinden, siyasi bir aktör mertebesine çıkarıldı, ülkede ikili bir otorite oluşturuldu,bölgede devlete bağlı unsurlar küstürüldü, çok sayıda genç PKK tarafından militanlaştırıldı daha önemlisi terör sorunu Kürt sorunu haline getirildi. Bu bakımdan, PKK’nın iki gün içinde Apo ile görüşme sağlanamazsa açıklarız tehdidini iyi okumak gerekiyor. Çözümün muhatabı bile, mutabık kalınan metnin iktidarı zor durumda bırakacağını düşünüyorsa gerisini siz düşünün.İktidar, PKK,Erdoğan ve kendi yanlış tarih anlayışının mengenesinde sıkışıp kalmıştır.