1 Kasım seçimlerinden önce Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan seçim hükümetinde Kalkınma Bakanı olarak görev alan Doğan, AKP'nin "HDP kapatılsın" çağrısına sessiz kalmasını, İYİ Parti ve diğer partilerle olan ilişki arayışından kaynaklandığını söylerken, "AK Parti, İYİ Parti ile uzlaşırsa MHP ile bağını koparacak" iddiasında bulundu.

"AZ DA OLSA BİLGİM VAR"

MHP gibi bir partiye bu ülkenin ihtiyacı olmadığını savunan ve Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'a konuşan Doğan, "AK Parti bu süreçte MHP ile yürümeyebilir. Eğer İYİ Parti ile bu görüşmelerini neticelendirir ve önemli bir sonuç alırlarsa ki İYİ Parti'nin de bu anlamda siyasetini biliyor ve zaman zaman da görüşüyorum. O vakit umut verici bir durum olabilir. MHP'nin HDP'ye karşı yönelimi beklenen bir durumdu ancak kabullenmeyecek bir durumdur. HDP'nin siyaset dışı bırakılması yeni bir kaosa ve kargaşaya neden olabilir. Bu olasılık dahilindedir. Yüzde 10'dan fazla 5-6 milyon oy seçmeni bulunan bir partinin demokrasi mücadelesinde direten bir partinin sistem dışı bırakılması kabul edilemez. AK Parti'nin bu konudaki suskunluğu ise İYİ Parti ve diğer partilerle olan ilişki arayışında olmasından kaynaklanıyor. Bu sessizlik ‘bu çıkmazı nasıl aşarım' arayışı ve sessizliğidir. AK Parti eğer İYİ Parti ile uzlaşırsa MHP ile olan bağını koparacağını düşünüyorum" dedi.

AKP'nin MHP'ye alternatif olarak İYİ Parti ile görüştüğünü savunan Doğan, "Böyle sezgilerim ve az da olsa bilgim var" şeklinde konuştu.

"İYİ PARTİ BUNA UYGUN BİR PARTİDİR"

AKP'nin Kürt sorununu çözeceğini de inandığını vurgulayan Doğan, şu ifadeleri kullandı:

"Tabii ki düşürüm. Mevcut iktidar devletin temsilcisi ve çözmek zorunda. AKP'nin hala halktan aldığı desteği de bence doğru yorumlamak gerekir. Ekonomi, Kürtler veya inanç gibi yanlış siyasetine rağmen hala yüzde 37'lerle ifade edilen bir noktada duruyor. Eskiden şöyle bir kavram vardı; hükümet olurlar ama devlet olamazlar. Burada bir farklılık var. AK Parti devlet olmuş. Devlet tüm organları bir kişi ile ifade edilmektedir. Ve AK Parti kadroları hakimdir. Bu kadrolar, savcı, vali, emniyet müdürü ve ülkenin yöneticileridir. Bu anlamda bir şans vardır. Bu olumsuz olmasına rağmen AK Parti'nin bu sorunu çözmedeki elde ettiği gücü kullanması gerekiyor. Birlikte siyaset üretme anlamında MHP'yi sistem dışı bırakabilir. Bu noktada MHP'yi dışarda bırakırsa İYİ Parti buna uygun bir partidir. Hatta HDP de bu sürece katılabilir. HDP'nin tek amacı bu sorunun çözümünde anahtar rolü oynamasıdır. HDP siyaset kulvarında niçin var? Elbette bu sorunu çözmek için var. HDP'nin AK Parti ile bu soruna yoğunlaşması bence doğal ve olması gereken bir bakıştır."

Müslüm Doğan / Fotoğraf: Independent Türkçe

Editör: TE Bilişim