AKP’li Güngören Belediyesi, gelir elde etmek için konut projesi yapacak. Ancak İBB’nin raporlarına göre, projenin yapılacağı arazi zemin sıvılaşması ve heyelan riski taşıyor. Bu da olası bir depremde faciaya davetiye demek.

Tozkoparan’da kentsel dönüşüm adı altında yurttaşlara elektrik, su ve doğalgazlarını keserek günlerce eziyet eden İstanbul Güngören Belediyesi, şimdi yeni bir skandala imza atıyor. AKP’li belediye, gelir elde etmek için yüzlerce yurttaşın hayatını tehlikeye atacak bir konut projesi inşa etmeye ve müteahhitlik yapmaya hazırlanıyor.

Güngören Belediyesi, önce Gençosman Mahallesi’ndeki 6 bin 402 metrekare büyüklüğündeki arazinin imar planlarını değiştirdi. Arazinin statüsü, ‘belediye hizmet alanı’ndan ‘ticaret ve konut alanı’na dönüştürüldü. Ardından da Belediye Meclisi toplantısında, bu arazi üzerine bir konut projesi inşa edilmesine ve yapılacak dairelerin satılmasına yönelik bir teklif getirildi. Teklif, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oyçokluğuyla Belediye Meclisi’nden geçti.

KAYNAK YARATMAK İÇİNMİŞ

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, söz konusu teklifte, 9 katlı olması planlanan konut projesinin hayata geçirilme gerekçesi şöyle açıklandı:

“İlçemiz genelinde yürütülen çalışmalarda projeleri tamamlanarak yapım aşamasına gelinen otopark, aktif yeşil alan, cep havuzları, öğrenci istasyonları, bilgi evleri, spor tesisleri ve benzeri nitelikteki kamusal donatı alanlarının yatırım bütçelerine katkı sağlamak ve kaynak oluşturmak.”

DERE TAŞKIN SINIRINDA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) yaptığı çalışmalar ve hazırladığı rapor ise bu projenin tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, Güngören Belediyesi’nin konut projesi yapacağı arazinin oldukça düz bir arazi olduğu, neredeyse hiç eğim bulunmadığı, bu nedenle yüzey sularının birikmesine çok müsait olduğu belirtiliyor.

İSKİ’nin yaptığı çalışmada, “alanın yarıdan fazlasının dere taşkın sınırları içinde kaldığı” da vurgulanıyor.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalara göre ise, konut projesi yapılacak arazi gevşek bir zemine sahip. Bu nedenle alan “zemin sıvılaşması ve heyelan” riski taşıyor. Ayrıca arazinin yeraltı su seviyesi, yüzeye çok yakın. Bu da projenin hayata geçirilmesi durumunda, olası bir depremde büyük can ve mal kayıplarının yaşanabileceği anlamını taşıyor. Yapılan çalışmalara göre, yüzölçümü olarak İstanbul’un en küçük ilçesi olmasına rağmen, yapı ve nüfus yoğunluğu bakımından İstanbul’un en yoğun ilçesi olan Güngören, beklenen olası depremde büyük risk teşkil eden ilçeler arasında. Buna rağmen bu araziye hem de çevredeki binalarının kat sayısının çok üzerinde olacak şekilde 9 katlı bir konut projesi yapılması, geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir.

Sonuç olarak yapılması planlanan konut projesi, arazide yeraltı su seviyesinin yüzeye yakın olması, gevşek bir zemine sahip olması, deprem anında sıvılaşma ve heyelan tehlikesi bulunması gibi nedenlerden dolayı pek çok risk ve tehlike barındırıyor.

İBB PROJEYE DAVA AÇTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), konut projesine karşı dava açtı. Güngören Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Alaeddin Aktay, bu davanın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini belirtti. Aktay, “Biz hukuki sürecinin beklenmesinden yanayız. Bu konut projesinin yapılacağı alan, aynı zamanda bir yeşil alan ve biz yeşil alanların da korunmasından yanayız. Belediye bu riskli alana toplam 97 konut yapmak istiyor. Bu kadar riskli alana inşaat yapılmasına karşıyız. Ama maalesef AKP’li Güngören Belediyesi, 2022 yılı bütçesi için buradaki konut projesinden elde edilecek gelire umut bağlamış durumda” dedi.

Editör: TE Bilişim