AKŞENER’İN O SÖZÜ GÜNDEM OLDU

Meral Akşener'in bu sözlerinin ardından gündem olası ile ilgili Hürriyet yazarı Ahmet Hakan köşe yazısında önemli noktalara değindi.

Ahmet Hakan yazısında “Meral Akşener, çıktığı bir televizyon programında “HDP, PKK’nın uzantısıdır” demiş. Dün bayağı bir gündem oldu bu açıklama. Aslında Akşener’in içinde yer aldığı siyaset dünyası açısından hiç de gündem olmaması gereken bir söz bu.

Peki niye gündem oldu?

Galiba şundan:

Meral Akşener, epey bir süredir böyle bir sözü bu netlikte pek ifade etmiyordu. Etse de çok az ediyordu. Vurgulamıyordu. Altını çizmiyordu. Bu sözün gerekleriyle yüzleşmiyordu, hesaplaşmıyordu.” dedi.

CHP’DEN AÇIKLAMA YOK

Millet İttifakının büyük ortağı CHP, Meral Akşener’in bu açıklamasına her hangi bir açıklamada bulunmazken, kulislerde ise tam bir sessizlik hakim.

HDP'DEN AKŞENER'E CEVAP

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, dün akşam katıldığı Halk TV’nin programında, güncel gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu.

Sancar “İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in partilerine yönelik “Bir terör örgütünün uzantısıdır” ifadelerine cevap veren Sancar, “Böyle bir şeyi söylemek iyi niyetli bir yaklaşım değil. Ben burada polemiklere girmek gibi bir niyetim asla olamaz. Cevap vermeyeceğiz de. Vermiyoruz. Gerek görmüyoruz. Biz böyle bir tartışmanın bu ülkenin yararına olmadığını düşünüyoruz. Biraz daha açık konuşmam gerekir bazen. Onu da şöyle diyeceğim. Muhalefet içinde bu tür dışlayıcı ve düşmanlaştırıcı üslubu kim kullanırsa, iktidarın örtülü müttefikidir. Bu kadar açık.”dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar açıklamasında iktidara karşı bir ittifakta HDP’nin olmamasının mümkün olmayacağının altını çizerek ”Eğer bir ittifak, demokrasi ittifakı olacaksa, bu iktidara karşı, bu iktidarın yarattığı yıkım ortada her açıdan, eğer böyle bir ittifak olacaksa, HDP’siz olmaz.” dedi.

Sancar “Bunu herkes biliyor. Bizim temsil ettiğimiz kitle sadece oy olarak değil, sosyolojik olarak da Türkiye’de daha geniş bir uzlaşmayı mümkün kılacak bir temeldir. Yani onu dışladığınızda uzlaşmayı yaratamazsınız. Bu kitleyi dışladığınızda. Yani Türkiye’de bizim temsil ettiğimiz kitlenin büyük kesimini dışlayan her yaklaşım, bu iktidarın anlayışı ile örtüşür. Bu iktidarın politikalarına destek sunar” şeklinde konuştu.

İTTİFAK AÇIK OLUR

Sancar, partisinin kuracağı olası bir ittifaka dair de şunları söyledi: “Bundan sonraki seçimlerde, tabi şu an bir seçim yok, seçim döneminde ittifaklar tartışılırken, hiçbir şekilde örtülü ittifak gibi tekliflere asla açık değiliz. Yani birileri dese ki, ‘Ya 31 Mart’ta tabanda ittifak oldu, destek oldu, gene öyle olsun’ derlerse, bizim tavrımız açıktır. Biz geniş demokrasi ittifakı için herkesle açık konuşmak istiyoruz ve herkesle eşit bir özne olarak bir araya gelmek istiyoruz. Bir arada bulunmak istiyoruz. Yan yana durmak istiyoruz. Bizim bu konuda maksimalist taleplerimiz, çıtamız yok, ortak değerlerde buluşuruz diyoruz. Yani ittifak açık olur, Türkiye’nin de yararına olan da budur. Etik olan da budur, demokratik olan da budur.”

CHP NE YAPACAK?

Açıklamalar anlaşılacağı gibi CHP, hem İYİ Parti’nin hem de gizli veya açık bir şekilde ittifaka HDP’yi almak zorunda.

İYİ Parti ve HDP’nin açıklamaları ortadayken, CHP ne yapacağı ve nasıl bir siyaset izleyeceği ise merak konusu olmaya başladı.

HDP eşitlik isterken, gizli ittifakı asla kabul etmem derken, İYİ Parti ise HDP, PKK’nın uzantısı açıklamaları yaparken, CHP’nin bu durumu nasıl idare edeceğini zaman gösterecek.

Editör: TE Bilişim