DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan partisinin Posof 1. Olağan Kongresi'nde gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gerçekleşen NATO Zirvesi'nde 5 ay aradan sonra bir araya geldiği Amerika Başkanı Joe Biden ile görüşmelerini, dış politika tutumunu üzerinden eleştirdi.

Babacan eleştirisinde, “Amerika'da seçilen başkan 5 ay sizi telefon kuyruğunda bekletiyor siz yine ordasınız demek ki başarı kadrolardaydı. Erdoğan, işin uzmanlarıyla çalışmıyor artık. 'Ben, ben' demeyeceksin diyen kendisi bunu yapan kendisi. Dünyanın kendi etrafında döndüğünü sandığı için bu durumda” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE KAYBET KAYBET NOKTASINA GELDİ”

Babacan konuşmasına şu ifadelerle devam etti:

“Türkiye Dışişleri'nde kaybet kaybet noktasına gelmiş durumda. Türkiye S-400 için 2.5 milyar dolar ödedi. Kapağını açtılar daha ağır yaptırımlar gelir diye kapadılar. Bu mu millilik, yerlilik? Hamasetle kavgayla politika yürütülmez. Parayı kaybet, Dışişleri kaybet, uçakları kaybet. Bunlar işte kaybet kaybet politikası. Sayın Erdoğan Mısır Devlet Başkanı için 'darbeci sisi, zalim sisi' demedi mi? Şimdi ne oldu? Bakın onların devlet yetkilileri bize gelmiyor. Biz onların yanına gidiyoruz. Mısır ile aranı bozarken aklın neredeydi? 'Zulüm kokan Mısırla dost olmamız mümkün değil' diyen sen değil miydin? Erdoğan televizyondaki gözyaşlarını, Rabia deyişlerini de unutuyor.

Sayın Erdoğan Bahçeli'ye 'Mısırdaki darbe sizin içinize sindi mi' diye sormuştunuz? Unuttunuz mu? Zikzak var U dönüşü var. Aynı U dönüşlerini Amerika ilişkilerinde de gördük. Türkiye Cumhuriyeti başka ülkelerin seçimlerinde taraf olmazdı, başka ülkelerin iç siyasetine karışmazdı. Filistin davası hiçbir zaman bu kadar sahipsiz kalmamıştı. Artık batı basını bile İsrail'in zulmünü haber yapıyor ama Türkiye bol bol konuşuyor. Ne diyor telefon diplomasisi yaptık. Kimi kime şikayet ediyorsun. Şu anda laf üretmekten başka hiçbir şey yapamıyorlar. İstikrarlı ve kararlı bir dış politikanız olmazsa kimseye söz geçiremezsiniz.

Dün mevcut Amerika yönetimiyle 5 ay sonra görüştüler. Kasım seçiminden sonra Amerikan seçiminin tebriği için telefon kuyruğuna girdiler. Nisan'da Amerika'dan soykırım açıklaması geldi. Dış ilişkileri yıllarca naralar atarak kendinizi düşman ederseniz bu duruma düşersiniz.

Haftalardır görüşebildiler diye çok sevindiler 12 dakika dertlerini ne anlattılarsa anlattılar.12 dakika konuşabilmek için aylardır bekliyor bu ülkemin Cumhurbaşkanı. Bu ülke bunu haketmiyor. Durum çok çok acı. Yıl 2009 Obama hemen çıkıp geldi Türkiye güçlü ülkeydi. Ülkeyi kötü yönetiyorsanız itibarınız 5 paralık olur. Bir ülkenin değeri itibarı nedir? Bizim yaptıklarımıza bakın ders alın.”

Editör: TE Bilişim