Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Instagram hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa etti.

Albayrak'ın açıklamasının üzerinden 27 saat geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığı'ndan istifanın kabul edildiği açıklandı.

Korkusuz yazarı Ahmet Takan ise istifaya giden yolda Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerine dikkat çekti.

Takan şunları yazdı:

Kararnamenin yayınladığı 6 Kasım Cuma gecesinin haftası sarayda YİK toplantısı varmış. Bu toplantıdan sonra YİK üyesi Bülent Arınç, Tayyip Erdoğan’ın koluna girmiş ve özel konuşmak istediğini belirtip bir odaya sokmuş. “Bak ben senin abinim” diye söze başlamış. (Gerçekten ben de gözlerimle, kulaklarımla çok kez şahit olmuşumdur. Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç’a hep “abi” diye hitap eder ve her gördüğü yerde ayağa kalkar ceketinin düğmelerini ilikler öyle karşılardı.)

"SEN NE DİYORSUN NASIL OLUR"

Arınç, ekonominin kötü gidişatına izah ettikten sonra “Merkez Bankası dövizlerinin tamamen eridiğini” net olarak Erdoğan’a söylemiş. Tayyip Erdoğan, “Sen ne diyorsun? Nasıl olur yahu?” diye hiddetlenip tepki gösterince “Ben senin abinim diye” konuşmasına devam eden Arınç, geçmişte bazı ülkelerde yaşanan büyük sıkıntıları da hatırlatarak “Bizi burada…” deyip oldukça duygusal tonda söyleyeceklerini bitirmiş.

"ERDOĞAN İNANAMADI"

Saray kaynaklarımın anlattığına göre, Bülent Arınç’ın anlattıklarına inanmak istemeyen Tayyip Erdoğan, görüşme tamamlanır tamamlanmaz o anda Merkez Başkanlığı koltuğunda oturan Berat Albayrak’ın sıkı adamı Murat Uysal’ı telefonla aramış. “Bana şu andaki döviz rezervimizi hemen söyle” deyince işin vahametini kavrayan Murat Uysal “Efendim isterseniz ben size bir rapor hazırlayım sayın Bakan ile arz etmeye gelelim” diye işin içinden çıkmaya çalışmış. Bu cevap üzerine Erdoğan, sesini daha da yükselterek “Ben sizden kağıt falan istemiyorum. Hemen şimdi bana rakamları söyleyeceksin" deyince Uysal kaçacak delik bulamamış. Gerçek rakamlarını duyan Erdoğan ise sinirden küplere binmiş.

Sonra neler olmuş?

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Naci Ağbal’ın Kısıklı’ya çağrılması… Bülent Arınç’ı doğrulayan brifingler… Kısıklı’da Ağbal ile karşılaşan Berat Albayrak’ın kavgaları… Ve görevden alma operasyonları…

Saray kaynaklarıma, “Resmi açıklama için neden 27 saat beklendi. Neden böyle önemli bir makam piyasaların bu kadar kırgın olduğu bir anda uzun sayılacak saatler içinde boş bırakıldı” diye sorduğumda şu yanıtı aldım;

“O gün kimse Tayyip Erdoğan’ın yanına yaklaşma cesaretini gösteremedi. Kimsenin gidip de ‘şunu bakan yapalım’ diyecek cesareti yoktu.”

İhtiyat payı bırakmak ile birlikte güvenilir saray kaynaklarımın anlattıklarına inanıyorum. “Berat Albayrak benim kırmızı çizgimdir“ diye ilan eden kendisine Bakan şikayetine gelenlere “Ne yapayım elimde 9-10 tane Berat Albayrak yok ki. Bir tane var“ diyen Tayyip Erdoğan’a “Kral çıplak” deme cesareti göstermek gerçekten takdire şayan. O yüzden, Türkiye, Bülent Arınç’a teşekkür borçlu diyorum.

Editör: TE Bilişim