CHP'li Yeşil yaptığı açıklamada "26.10.2018’de Tunceli kırsalında iki Jandarma Özel Harekat mensubu uzman çavuş rütbesindeki personelimizin “olumsuz hava koşulları nedeniyle” vefat ettiği bilgisini aldığımız süreç sonrasındaki tartışmalar sonrası, başta İçişleri Bakanı olmak üzere ilgili bürokratlar ve askeri yetkililer açıklamalarda bulunmuştur. Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, askerlerimizin kullanmış olduğu teknik ekipmanın “dünya standartlarında” olduğunu belirtmiştir.

Operasyona çıkan askeri personelimiz, İçişleri Bakanı’nın belirttiği gibi dünya standartlarındaki teknik ekipman nedeniyle mi vefat etmiştir yoksa ortada bir ihmal mi vardır, kamuoyu bu sorunun cevabını aramakta ve yetkililerden olayı aydınlatıcı açıklamalar beklemektedir.

Operasyona çıkan bazı askeri personellerin; içlik, bot, eldiven, uyku tulumu gibi ekipmanları kendi imkanlarıyla aldıkları yönünde iddialar ortaya atılmaktadır. Bilhassa operasyonlar sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bu teknik teçhizatın yeterli yalıtım seviyesinde olmaması nedeniyle dağcılık ve tırmanış sporları konusundaki profesyonel markaların askeri personel tarafından tercih edildiği iddia edilmektedir. Bu vesileyle İçişleri Bakanı’nın iddia ettiği “dünya standartlarındaki” teknik ekipmanlar kullanıldığı iddiasına dair ne tür ürünler kullanıldığını meclis gündemine taşıma ve ilgilisinin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi vermiş bulunmaktayım. Konunun hassasiyeti nedeniyle artniyetli noktalar oluşmasına sebebiyet vermeden, bu hususların aydınlatılması bilinci ve temennisiyle, yazılı soru önergemi dikkatinize sunar, esenlikler dilerim." dedi.

SORU ÖNERGESİ İSE ŞU ŞEKİLDE 

29.10.2018’de basına yansıyan açıklamalarınızda, Tunceli’de donarak yaşamını yitiren iki Jandarma Özel Harekat Uzman Çavuşumuzun vefatıyla ilgili olarak, askerlerimizin üzerindeki ekipmanların “Dünya Standartları” çerçevesinde olduğunu, ağır kış şartları için özel üretilmiş ekipmanlar olduğunu, personelin teçhizat eksiğinin bulunmadığını ve hazırlıklı olduğunu belirttiniz.

Bu bağlamda;

  1. Askerlerimizin vefat ettiği timin bulunduğu bölgenin o gece sıcaklığı kaç derecedir, nem düzeyi yüzde kaç seviyesindedir?
  2. Timde rütbeli ve rütbesiz toplam kaç asker bulunmaktadır? Bu personel içerisinde iki askerimizin şehit olduğu gece hipotermiye girme tehlikesi bulunan, yer alan personel var mıdır?
  3. Personelin kullandığı çadır, uyku tulumu, içlik, çanta, bot, eldiven gibi teknik ekipmanların UIAA standartlarına göre karşıladığı sıcaklık ve yalıtım değerleri nedir?
  1. Kullanılan çadırların su geçirmezlik ve su sütunu değerleri nedir?
  2. Kullanılan uyku tulumlarının konfor ve ekstrem sıcaklık değerleri nedir?
  3. Kullanılan içliklerin marka/model ve kullanılan kumaş cinsi nedir?
  4. Kullanılan botların su geçirmezlik ve nefes alabilirlik değerleri nedir? Botlarda kullanılan astarın markası nedir?
  5. Kullanılan çantaların su geçirmezlik değerleri ve ağırlık/boyut oranı nedir?
  6. Kullanılan eldivenlerin su geçirmezlik özelliği bulunmakta mıdır?
  7. Personelin operasyon sırasındaki beslenme amaçlı kullandıkları ürünlerin kış koşullarında ve özel şartlar göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiği düşünüldüğünde; istihkak hangi özel beslenme ürünlerinden oluşmaktadır?

  1. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan teknik ekipmanlar dışında, personelimiz operasyona çıktığında kendi imkanları ile içlik, uyku tulumu, bot gibi aldığı ürünleri kullanmakta mıdır?

Editör: TE Bilişim