Başta kurumlar vergisinin artırılması olmak üzere çiftçilerimizin ve pandemi yüzünden işleri aksayan esnafların yaşadığı sıkıntıları aktaran Karabat bazı düzenlemelerin herkesi eşit şekilde kapsaması gerektiğine dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat'ın basın açıklamasından öne çıkan konu başlıkları şöyle:

“ÇİFTÇİLERİMİZİN SADECE 21 BİN'İ BU DÜZENLEMEDEN YARARLANACAK”

Parlamentoda çiftçi borçlarına bir yapılandırma getirildi, çiftçilerimizi rahatlatacak her türlü düzenlemeyi desteklediğimizi belirtmek isterim.

Fakat bu düzenleme çiftçinin borçlarının 49.77'si kamu, 38,2 si özel bankalara 26.76'sı diğer tefeci aracı vs borcu var. Çiftçi borçlarının 194 milyar 192 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Çiftçilerin tarım kooperatiflerini borcu 9 milyar 300 milyon. Sadece yapılandırılan borç tarım kredi kooperatiflerine, bu da tamamını kapsamıyor. Sadece 900 milyonluk bir yapılandırma var, 9 milyar 300 milyonluk borcun sadece 900 milyonluk kısmı yapılandırılıyor. Çiftçi sayısı açısından baktığımız da 1 milyon 803 bin çiftçinin borcu var ve bu çiftçilerden sadece 21.186. Bu yapılandırmadan da tüm çiftçilerimiz yararlanamıyor. Bir yapılandırma var ama tarımın ve çiftçinin temel problemlerini çözemez.

“KURUMLAR VERGİSİNDEKİ ARTIŞ MÜKELLEFE 28 BİN TL EKSTRA YÜK GETİRECEK”

Kurumlar vergisi oranı %20'den 21 için %25'e 22 için %23'e çıkartıldı.

Türkiye'de 939 bin kurumlar vergisi mükellefi var. Toplam vergi gelirlerimiz 833 milyar. Kurumlar vergisi gelirleri ise 105 milyar. Bir mükellef sadece 112 bin TL vergi ödüyor. Bu vergi artışıyla beraber mükellef başına 28 bin lira vergi yükü geliyor. Kurumlar vergisini en çok ödeyen ilk on firma %40'ını ödüyor. Bu firmalar hangileri? On firmadan 7 tanesi banka!

“ AKP İÇİN 2002'DE GEREKLİ OLANLAR ŞİMDİ GEREKSİZ Mİ OLDU?

2002 ve 2006 yıllarında AKP'nin seçim propagandalarında yer alan “vergi indirimleri” ve “vergi artırımı ya da yeni vergiler çıkartarak kolaya kaçılmayacak” vaatleri şimdi neden rafa kalkıyor?

“YIL ORTASINDA VERGİ DEĞİŞTİREREK HANGİ YATIRIMCIYI ÇEKECEKSİNİZ?”

Yıl ortasında vergi değiştirmek? Ülkenin ticaret bakanı çok tartışıldı, 9. aya kadar tüm siparişler verginin %20 olduğu duruma göre faaliyet yapmışlar ve sen sene ortasında %25 yapıyorsun. Ticaret bakanının temel görevi ticaret erbabının çıkarlarını da korumaktır. Vergi cennetlerinin kazançlarını sorgulamak en önemli görevlerinden bir tanesi.

“SSK BORÇLARI İŞSİZLİK FONUNDAN ÖDENMEMELİ”

Gıda ve restoran zincirleriyle ilgili nisan ve mayıs ayındaki SSK'nın işveren payının işsizlik fonundan sağlanacağını açıkladılar. İşsizlik fonundan karşılanması doğru değil! Bu destek müzisyenler, garsonlar, kantinciler, servis şoförleri, barlar, düğün salonları ve tiyatrocuları da kapsamalıydı. Ayrıca bu Nisan ve Mayıs ayıyla kısıtlanmamalı, görüyoruz ki pik noktası Nisan ve Mayıs ayından sonra da devam edecek. Bu sürecin devam edeceğini tüm dünya görüyor işte ondan sonra daha büyük krizlerle karşılaşacağız ve sonrasında hep birlikte “$$$ey nerede $$$ey” diye sormaya başlayacağız.

Editör: TE Bilişim