Eski Başbakanlardan Tansu Çiller'in oğlu Berk Uçuran Çiller'in yönetim kurulunda olduğu şirkete ait Sarıyer Kilyos'taki arazi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "turizm tesis alanı" ilan edildi.

Arazi üzerinde Halkbank'ın 1.8 milyon euro'luk ve 100 milyon liralık ipotek bulunduğu ortaya çıktı.

CHP Milletvekili Gökan Zeybek, ''Bu plan değişikliği bankanın batık kredisini kurtarma girişimidir" ifadelerini kullandı.

1.8 MİLYON EURO’LUK VE 100 MİLYON LİRALIK İPOTEK

Tansu Çiller’in oğlu Mert’in eski yöneticisi, diğer oğlu Berk’in de hali hazırda yönetim kurulu üyesi olduğu şirketin, bakanlığa yaptığı başvuru dosyasında yer alan tapu kaydına göre 2005 yılında satın alınan arazi üzerinde ipotek bulunuyor.

Şirketin Türkiye Halk Bankası A.Ş.’ye kredi borcuna karşılık yaptırdığı ipoteklerin tarihi 1 Aralık 2016. Tapuda, şirketin 20 milyon euro’luk kredi borcuna karşılık 1.8 milyon euro’luk ipotek ile 100 milyon liralık borcunun tamamına karşılık da 100 milyon liralık ipotek bulunuyor.

”HALK BANKASI’NIN BATIK KREDİSİ KURTARILACAK”

CHP İstanbul Milletvekili ve PM Üyesi Gökan Zeybek, ipotekli arazideki imar değişikliğinin kamu bankasının batık kredisini kurtarmak için yapıldığını söyledi.

Şirketin arazisini, değerinin çok üzerindeki krediye karşılık teminat olarak gösterip ipotek ettirdiğini vurgulayan Zeybek, ”İmar değişikliği ile arazinin değeri arttırılıp daha sonra satılarak bankanın, şirketten alacakları nedeniyle uğradığı zarar kapatılacak. Kim salgın nedeniyle turizm sektörünün bitme noktasına geldiği bir ortamda yeni otel inşaatı yapar ki? Bu imar değişikliğinin altında daha çok şey çıkacak” dedi.

Zeybek, imar planı değişikliğinin siyasi bir ayağı olduğunun da altını çizerek ”Tansu Çiller’in referandumda ve seçimlerde neden AK Parti’nin  konvoylarında boy gösterdiğinin fotoğrafıdır bu plan değişikliği” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilişim