Gazeteci Celâl Kazdağlı, TV5’de yayınlanan “Perde Arkası” programında, muhalefetin hamleleri karşısında iktidarın neler yapabileceğine dair soruyu, şöyle cevapladı:

“Cem Uzan bir araç olarak kullanılacaktır”

“Muhtemelen bu olası gelişmelere karşı hazırlık içerisindedirler. Ellerinde iktidar gücü olduğu için pek çok şey yapma imkânına sahipler. Öncelikle, kurulacak olan iki partinin boşa düşmesi için tedbir arayışı içinde olacaklardır, seçim öncesi. İşte Cem Uzan’ın yeniden siyasete giriyor olması, belki de bunlar için bir araç olarak kullanılacaktır. Son açıklamasıyla Devlet Bahçeli, ‘Af teklifimizi geri çektik’ dedi. Bu, sanki MHP ile AK Parti arasında bir ayrışmaya giden ilk işaretmiş gibi de duruyor. Kürtlere yönelik bir açılım yapabilmesi için MHP ile olan bağını zayıflatmak istiyor; öyle anlaşılıyor, AK Parti. Buradan bir açılım gerçekleştirebilir.

“Başbakanlık yeniden ihdas edilebilir”

Belki sürpriz bir şekilde bir Başbakanlık ihdasıyla parlamenter sisteme dönüşün işaretini vererek öyle bir seçime gidebilir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile önce bir Başbakanlık ihdas edilir, arkasından zaten Meclis, o anayasa değişikliğini çok hızla yapabilir. Yarı başkanlık sistemi gibi bir model gündeme gelebilir. Bu tür şeyler deneyecektir. Bunlardan hangisi işe yaracak ise o anki kamuoyu yoklamalarına göre, bunları yapabilir. Toparlayabilir mi? Toparlayabilir. Öyle bir ihtimal de var; çünkü muhalefetin bir araya gelmesi, derlenmesi, toparlanması ve iktidarı devralabilecek bir görüntü ortaya konması gerekiyor, halkın desteğini alabilmesi için.” 

Editör: TE Bilişim