Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Cacabey önerisini doğru bulmadığını açıkladı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzaya gidecek astronot için Türkçe isim önerisi olarak sunduğu “Cacabey”i doğru bulmadığını belirtti.

Yıldırım, "Türk Dil Kurumu Başkanımız ziyaretimize gelmişti. Başkan beyle şunda mutabık kaldık; özel isim kullanılması doğru değil. Eğer bunu astronot yerine kullanacaksak; astronot sadece Türk olmayacak. Amerikalı astronot da olacak. Yarın, 'Amerikalı Alpaslanlar uzaya çıkıyor' dediğimiz zaman yanlış olur. Ya da 'Rus Cacabeyler' dediğimiz zaman olmayacaktır. Bu sefer insanlar yine astronot ismini kullanmaya devam edecek. Astronot bir cins isimdir, bir cins isim olarak bir teklif bulunması doğrudur. Özel isimler bence yerinde değil" ifadelerini kullandı.

"En son kararı da Sayın Cumhurbaşkanımız verecektir"

Önerilen isimler arasında kendisine yakın gelen bir öneri olmadığını belirten Yıldırım, "Özbek bir kardeşim aradı, 'Bizde bir isim var aramaya gerek yok. Biz 'fezagir' deriz' dedi mesela. Fezagir mana olarak çok doğru, ses olarak bize çok uyar mı tartışılabilir. Ama her hâlükârda halkın beğenisine sunacağımız için, bir anket çalışması bile yapılabilir. En son kararı da Sayın Cumhurbaşkanımız verecektir" diye konuştu.

"Bir turistik gezi gibi düşünmüyoruz"

Uzaya gidecek ilk astronotun kadın veya erkek olmasının kendileri açısından önemi olmadığını belirten Yıldırım, "Önemli olan kriterleri sağlaması. Çok zor bir eğitimden bahsediyoruz. Bir Türk vatandaşının uzaya çıkması ve uzay istasyonunda bilimsel deney yapması. Bir turistik gezi gibi düşünmüyoruz" dedi.

"Bana sorsanız ben milyar dolar isterim"

Bütçe konusunda bilgi eksikliklerinin olduğunu belirten Yıldırım, "38 milyon devlet bütçesinden verilen bir paydır; ama bir çok kurumdan aldığımız katkı paylarımız var. Sadece bunlara baktığınız zaman Uzay Ajansının bütçesi 50 milyon doların üzerine çıkıyor. Bu çok büyük para değil doğru, bana sorsanız ben milyar dolar isterim; ama ülkemizin şartları da belli. Biz bunları doğru değerlendirmek zorundayız" diye konuştu.

"Türkiye uzay liman için uygun değil"

Türkiye’den yapılacak roket fırlatmalarının kısıtlı olacağını belirten Yıldırım, "Türkiye’den fırlatma mümkün; ama uzay limanımızı Türkiye’de kuramayız. Her yörüngeye her açıya fırlatma yapabilecek bir yere sahip olmanız lazım. Türkiye buna uygun değil" dedi. Uzaydaki her şeyin yerden kontrolünün de çok önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, "Yerden kontrol için geniş çaplı antenler gerekiyor. Şu anda Türkiye’de bu yok. Bunun da alt yapısını kuracağız. En azından 1 tane büyük antene ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Cacabey kimdir?

Bahçeli'nin astronot isim önerisi olan ilk Türk gökbilim medresesini kuran Caca Bey, Selçuklular döneminde yaşamıştır.

Selçuklular döneminde Ceceli aşiretinin beyi olan Emir Bahaddin Caca’nın oğlu olarak dünyaya gelen Cacaoğlu Nureddin Cebrail (Cacabey) 1240 yılında Kırşehir’de doğdu. Henüz küçük yaşlardayken üstün yeteneklerinden dolayı devletin önde gelenlerinin dikkatini çeken Caca bey, Kırşehir'de devrin fakültesi olarak bilinen Caca Bey Medresesi'ni yaptırdı.

Cacabey ayrıca yönetim ve yazı dilinde Türkçe kullanarak, Türkçe'ye verdiği önemle de bilinmektedir. Kırşehir’e büyük hizmetlerde bulunmuş, büyük ve tarihi şahsiyettir. Cacabey ünlü İslam bilim adamları ile aynı dönemde yaşamıştır. 1270 yılında Hacı Bektaş ile, 1273 yılında Mevlana ile birçok defa buluşmuşlardır.

Cacabey'in eserleri

Cacabey’e ait Arapça ve Moğolca olmak üzere toplam 4 vakıfname bulunmaktadır. Bu vakıfnamelerde medresi, mescit, hanıkâa, zaviye, mektep, dar’ül el süleha, türbe ile Kayseri, İskilip ve Eskişehir’de pek çok eserler yaptırdığına dair bilgiler yer almaktadır.

Editör: TE Bilişim