6'lı masanın Meclis'te 2 sandalyesi olan üyesi Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal hem masadaki çalışmalar hakkında hem de partisinin hedefleri hakkında bilgi verdi.Uysal ayrıca "Türk milletinin cumhurbaşkanı adayı ile ilgili beklentisinin 3 ölçüsü var" diyerek sıraladığı maddeler arasındaki "20 yıllık AKP döneminde sorumluluğa ortak olmamış olmak" ifadesini neden kullandığını da anlattı.

Uysal'ın bu çıkışı sonrası DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun tepkileri merak konusu olmuştu.   
Neden 6'lı masada yeni kurulan iki parti ile birlikte oturduklarını açıklayan Uysal Türk siyasetinde yakın dönemde yaşanan ve 'travmatik' olarak nitelendirdiği döneme dikkat çekti. 
Uysal, "Elbette tüm siyasi partilerin kendi programları var. 6 siyasi parti arasında yeni kurulan siyasi partiler de var ama... Ama Türkiye'nin yaşadığı bu travmatik dönemle ilgili ortak kanaatlerimiz ve ülkenin yaşadığı derin sarsılmalar, altüst oluşlar var. Ortak noktada ortak paydada bir araya gelmemizi mecbur ediyor. Bunun için ortak aklı işletiyoruz." dedi.  

BÖCEK NEDEN ARANDI

24 Nisan'da 6'lı masa toplantısına ev sahipliği yapan DP Genel Başkanı Gültekin Uysal toplantı öncesinde liderlerin çalışağı odada ve DP Genel Merkezi'nde neden aşırı güvenlik önlemi aldırdığını, hatta böcek taraması yaptırdığını açıkladı. 

OPERASYONLAR DÖNEMİ

Rutin halinde DP Genel Merkezi'nde bu tür taramaların hep yapıldığını söyleyen Uysal "Elbetteki bu toplantı önce arkadaşlarımız belirli güvenlik önlemleri aldı. Mana yüklemeye gerek yok' dedi ardından 'operasyonlar dönemi' hatırlatması yaptı. 

Uysal, "Her toplantı öncesi böcek taraması yapar mısınız?" diye sorulduğunda ise bu tür taramaları yaptırmasının altında yatan nedeni anlattı. Uysal "Elbette partilerin genel merkezleri... Türkiye'nin yaşadığı yakın siyasi dönem var, bir operasyonlar dönemi... Partiler arası siyasetin normal rekabet süreçlerinin dışında müdahaleler yapıldığı hepimizin hafızasında. İster istemez partide mesuliyeti olan arkadaşlarımız bu değerlendirmeleri yapıyorlar. Bu tür toplantılar önemli, sadece toplantıyı yapacağımız mekan değil, dış güvenliğinden acil yardıma varıncaya kadar birçok önlem alındı.

ODADA SADECE 6 LİDER Mİ OLUYOR

"Toplantı sırasında odada sadece 6 lider mi oluyor? Neler konuşuluyor?" sorusuna Uysal "Elbette" diyerek yanıtladı ve "Ama bir hazırlık sonrası bu zeminde biraraya geliyoruz. Yürütelen, yürüyen süreçler var. Değişen şartlar var ülkenin siyasetinde. Can alıcı gündem var. Bunların hepsi masada konuşuluyor" dedi. Uysal, çıkaracakları ortak aday konusunda ise 6 liderin de konuşmama kararı aldığını vurguladı. 

6'LI MASA 5'E İNER Mİ

"6'lı masadan bir lider herhangi bir nedenle masadan kalkarsa denge değişir mi?" sorusuna Uysal, "Ben böyle bir ihtimali görmüyorum açıkçası" diyerek yanıt vererek "Bu tür birliktelikler sadece aritmetik toplamdan ibaret değil, bir kimyanın oluşması önemli. Sorumluluk duygusu ile hareket ediyoruz. Demokrasinin sorumluluk rejimi olduğunu biliyoruz. O açıdan milletin beklentisi her şeyin önünde. Tüm aktörler, genel başkanlar, siyasi partiler genel başkanları milletimizin bu hassasiyeti ve beklentisi üzerinden süreç yürütüyoruz" dedi.   
Böyle olunca aynı masada oturmak daha kolay oluyor mu? sorusuna ise Uysal "Bu süreçte kişilikler olarak da partiler olarak da farklı referans havzaları, hitap ettiğimiz sosyal kesimler farklı. Bunlar tabiidir. Ama bütün bunları Türkiye'nin öncelikleri ile iç içe geçirebilmek maharet. Bu noktada karşılıklı uyum içerisinde bu faaliyet yürüyecek" diye konuştu. 
Uysal koyduğu "20 yıllık AK Parti yönetiminde sorumluluk almamış olma şartı"nı ise "Burada muhaliflik ambalajında kimi medyada sosyal alanda toplumsal enerjiyi düşürecek adaytotolar gelişiyor. Ben sadece bir takım olmazları, yeni bir Ekmelettin İslamoğlu vakası üzerinden tarif yaptım" sözleri ile açıkladı. 

YENİ PARTİLERLE BU NOKTADA PROBLEM YOK

Uysal 6'lı masadaki yeni kurulan partilerin tecrübeli liderleri ile olan diyalogları için "Bir problem yok" diyerek "Farklı görüşlerimizi masaların etrafında konuşabiliyoruz. Burada muhaliflik ambalajında kimi medyada sosyal alanda toplumsal enerjiyi düşürecek adaytotolar gelişiyor. Ben sadece bir takım olmazları, yeni bir Ekmelettin İslamoğlu vakası üzerinden tarif yaptım. Karşılıklı olarak paylaştık. Bu noktada bir problem yok. Karşılıklı güvenimiz o noktada. Bizim sözümüz ortada. Bizim sözümüze itibar ettiler, biz de onların beyanlarına itibar edeceğiz" diye konuştu. 

DEMOKRAT PARTİ'NİN HEDEFİ NE

Demokrat Parti lideri Uysal partisinin hedeflerin içinde 'merkez sağ' vurgusu yaparak "Biz nereden geldiğimizi biliyoruz. Bu iddiamızın sahibiyiz. Elbette Türkiye'de sosyolojik anlamda demokratik anlamda, köken dengesi anlamında, iletişim anlamında, ulaşım erişim anlamında siyasal tercihleri altüst eden dinamikler içindeydik. Biz doğruluğu ispat edilmiş bir çizgi olarak milletin önünde yeniden kimliklere hapsolmuş siyaseti merkeze çekerek merkez sağın kuvvetli bir sesi haline getirmek istiyoruz." dedi. Partisi sağduyu hareketi olarak tanımlayan Uysal,  "İddiamız ortada. Bunun için arkadaşlarımızla birlikte mücadele ediyoruz. Önümüzdeki süreçte sağduyu hareketi olarak kendimizi tarif ediyoruz. Türkiye'nin bir sağduyuya ihtiyacı var. Bu noktada vazifemizi yapacağımıza inanıyorum." diye konuştu.  

Editör: TE Bilişim