Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan görüşmelerin ardından iki ülke arasında anlaşmalar imzalandı.

Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov (Sadyr Japarov), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’de 9-11 Haziran 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecek resmi ziyaret kapsamındaki temaslarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’u resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, baş başa ve heyetler arası görüşme düzenledi. Görüşmenin ardından ortak basın Türkiye ve Kırgızistan arasında yeni anlaşmalar imzalandı. İmza töreninden sonra konuşan Erdoğan, bugün kardeş ve stratejik ortak Kırgız Cumhuriyeti ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 5. toplantısını gerçekleştirdiklerini belirtti.

Fetö ile ortak mücadele vurgusu


Erdoğan, Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 30. yılını tebrik ederek, Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ilk tanıyan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı. Kırgızistan ile maziden atiye uzanan kardeşlik bağlarını daha da güçlendireceklerini belirten Erdoğan, “Kırgızistan’la maziden atiye uzanan kardeşlik bağlarımızı inşallah daha da güçlendirerek devam ettireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde bu irademizi bir kez daha teyit ettik. FETÖ başta olmak üzere terör örgütleri ile mücadeleden bölgesel işbirliği konularına kadar gündemimizdeki tüm konuları ele aldık. FETÖ’nün her iki ülke için de milli güvenlik tehdidi oluşturduğu konusunda aziz kardeşimle hemfikiriz. Son dönemde yaşanan hadiseler FETÖ’nün kanlı, karanlık ve çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. İnşallah omuz omuza vererek, bu tehdidin üstesinden beraberce geleceğiz.” dedi.

Ticari ilişkiler görüşüldü


Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticarete ilişkin görüşmeler yapıldığını ifade ederek, “Türk yatırımcılarının Kırgızistan’a gelmesiyle ilgili çok önemli konuları ele aldık. Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştırılmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştük. Başarılı bir ziyaret olduğunu düşünüyorum. İki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için Kırgızistan hazırdır. Kırgızistan, Türkiye’nin uluslararası alanda öneminin artmasından memnuniyet duyuyor.” diye konuştu.

7 Anlaşma imzalandı


Ayrıca iki ülke arasında; “Bitki Koruma ve Bitki Karantinası Alanında İşbirliği Anlaşması”, “Telif ve Bağlantılı Haklar Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kırgız Cumhuriyeti’nin Bakanlar Kurulu Arasında Kültürel İşbirliği Anlaşması”, “Kültür Merkezlerinin Kuruluşuna ve İşleyişine İlişkin Anlaşma”, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı Arasında Gençlik Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı”, “Kültürfizik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin Protokol”, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”nın yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgız Cumhuriyeti Arasında Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı Sonuçlarına İlişkin Ortak Bildiri” imzalandı.

Editör: TE Bilişim