Sabah gazetesi yazarı Okan Müderrisoğlu, Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı MHP'yi analiz ederken, Bahçeli ile Erdoğan arasında oluşan özel hukuka dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki iletişim ve temas trafiğinin "lider diplomasisi" olarak nitelenebileceğini ifade eden Okan Müderrisoğlu, bu kavramlaştırmanın müellifinin SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran'a ait olduğunu açıkladı. Müderrisoğlu, köşesinde kaleme aldığı analizde şu tespitleri paylaştı: Burhanettin Hoca, Cumhur İttifakı'nın sürdürülebilirliğini Erdoğan- Bahçeli arasında gelişen özellikli hukuka da bağlıyor. Esasen, ittifaka yönelik destek kadar kimi çevrelerde mesafeli tutum olduğu da hesaba katılırsa, Prof. Duran'ın yaklaşımı, ittifakın karşı karşıya kaldığı sınamalara rağmen gücünü nasıl koruduğunu gayet iyi izah ediyor.

Akşener Mansur Yavaş'a karşı ağzını bozdu Akşener Mansur Yavaş'a karşı ağzını bozdu

MHP YENİ DEĞERLENDİRMELER YAPTI

Devletin, ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü açıktan hedef alan dış destekli darbe teşebbüsü, tabii ki MHP yönetimini yeni değerlendirmeler yapmaya ve gelecek tasavvuruna teşvik etti. "Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" ortak paydasındaki buluşma ise 7 Ağustos 2016 Yenikapı Ruhu ile siyaseten de ete kemiğe büründü. Sonrasında gelişen anayasa değişikliği süreci, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş, seçimlerde işbirliği tecrübesi, Cumhur İttifakı'nı büyük ölçüde kurumsallaştırdı. Hatta Devlet Bey, birkaç ileri adım atılması adına, başkanlık sisteminin denge ve denetleme mekanizmalarını tahkim etmeye dair öneriler dizisi de paylaştı. Ve nihayet... Cumhuriyet'in 100. yılına yönelik 100 maddelik yeni ve sivil anayasa tasarımının satırbaşlarını da açıkladı. Bu bağlamda Anayasa Mahkemesi mimarisine de bilhassa yer verdi.

İTTİFAKA BAĞLILIĞINI İLAN EDİYOR

Bu genel çerçeve ile birlikte şu hususları da gözetmek durumundayız. Öyle anlaşılıyor ki... Sn Bahçeli, iç ve dış siyasi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri sistematik biçimde ve daha çok ülke yönetimine tesirleri ekseninden risk analiziyle okumayı sürdürüyor. Cumhur İttifakı ile hemhal olamadığını öngördüğü aktörleri ve beyanlarını, olası sonuçlarını yakından izliyor. Medya ve sosyal medya dilini kullanan bazen sarih, çoğu kez örtülü mesajlar göndermeyi tercih eden çevrelerin amaç ve hedeflerini de masaya yatırıyor. Hal böyle olduğu içindir ki... Devlet Bey, Cumhur İttifakı'na olan bağlılığını ilan ederken, ittifak karşıtları ile karnından konuşanları da kapsama alanında tutarak, çok yönlü ve içerikli tespitlerini paylaşıyor.

Editör: TE Bilişim