Karar gazetesi bugün okuyucularının karşısına dikkat çeken bir başlıkla çıktı.

İşte Karar'daki o haber ve başlığı:

Türkiye’deki liyakat-ehliyet eksikliğine dair son çarpıcı örnek, kamu bankalarının yönetim kurullarına yapılan atamalar oldu. ‘Asrın Güreşçisi’ olarak bilinen Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya Vakıfbank Yönetim Kurulu üyesi olarak görevlendirildi. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’ta bayrak değişimi yaşandı. Ziraat Bankası’nda Yusuf Dağcan yerine eski Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak getirildi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yerlikaya Vakıfbank yönetim kuruluna girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi eski Genel Sekreteri Prof. Dr. Kerem Alkin de Halkbank yönetim kuruluna dahil edildi. Halkbank’ta Recep Süleyman Özdil, Himmet Karadağ, Sezai Uçarmak ve Mevlüt Uysal’ın yönetim kurulu üyeliği görevine devam etmesi kararlaştırıldı. Bu isimler arasında kamu görevi olanlar 12 bin 530 TL olmayanlar 22 bin 500 TL maaş alacak.

CHP: BU SİSTEM BOZUK

Muhalefet atamalara tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “Milyonlarca parlak, donanımlı gencimiz asgari ücretle çalışacak iş bile bulamıyor. Lamı cimi yok: Bu sistem, bozuk sistem” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan da “Aynı anda hem Cumhurbaşkanı Başdanışmanı hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı yardımcılığı yapan Spor Bölümü mezunu Yerlikaya şimdi de Vakıfbank üyesi oldu. Millet işsizlikten kendini yakmış umurlarında mı? Yandaş kazansın yeter” paylaşımı yaptı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise bu kararı “Devleti, arpalık yapan Saray Sosyetesi” ifadeleriyle eleştirerek, birden fazla maaş alan AK Parti’li bürokrat ve eski vekillerin listesini paylaştı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da “Erdoğan, Vakıfbank yönetim kurulu üyeliğine eski AKP vekili güreşçi Yerlikaya’yı atamış. Tek özelliği damat olan birini ekonomi bakanı, güreşçiyi banka yöneticisi yap sonra da ekonomide dış güçler diye ağla. Battıkça batırıyorlar” ifadelerine yerdi. 

‘YERLİKAYA LİNÇ EDİLMESİN’

İYİ Parti’nin tepkisinde ise Yerlikaya’nın güreşteki başarılarına atıf yapıldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu “Başında bulundukları kurumların iştiraklerinden ayrı ayrı maaş ve huzur hakkı alan öyle insanlar var ki, Asrın Güreşçisi Yerlikaya’nın esamesi bile okunmaz. Atamasını yerinde bulmamakla ve herkesin görüşlerine saygı duymakla birlikte, sosyal linçi hak etmediğine inanıyorum” dedi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise “Yerlikaya Türk bayrağını defalarca göndere çektirmiş bir sporcudur. Taltif edilmesi, ekonomik katkı sunulması çok yerindedir. Ama banka üyesi yapılması doğru olmamıştır” açıklaması yaptı. Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu da “Devlet liyakat hassasiyetiyle yönetilmelidir. Bir güreşçi ve iletişimci, koronavirüsü konuşamayacağı gibi Vakıfbank’ı ve Halkbank’ı da yönetemez. Hamza Yerlikaya’nın Gençlik ve Spor Bakan Yardımcılığına atanması ne kadar doğru bir karar ise Vakıfbank Yönetim Kurulu’na atanması da o kadar yanlış bir karardır. Kendi şirketlerinizin ekonomisini güreşçi ve iletişimci birisine teslim eder misiniz?” yorumunda bulundu.

KREDİ AÇIP ONAY VERECEK

2018 yılından bu yana Gençlik ve Spor Bakanlığı Yardımcılığı’nı üstlenen Hamza Yerlikaya ‘Asrın Güreşçisi’ olarak biliniyor. Sporculuk kariyerinde 2 Olimpiyat, 3 Dünya ve 8 Avrupa şampiyonluğu kazanan Yerlikaya, Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’nden mezun oldu. Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Yerlikaya, aktif sporculuğu bıraktıktan sonra 22 Ekim 2012 tarihinde yapılan seçimle Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına seçilmişti. Daha sonraysa 10 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı baş danışmanı görevine getirildi. Dikkat çeken atamalar sonrası banka yönetim kurulu üyelerinin ne iş yaptığı sorusunu gündeme getirdi. Bankacılık Kanunu’nun 51’inci maddesine göre bankaların yönetim kurulu üyeleri şunlardan sorumlu: “Kredi açma, onay verme ve diğer idari esaslara ilişkin politikalar oluşturma, bunların uygulanmasını ve izlenmesini sağlamak ve gerekli tedbirleri almak. Bankanın tabi olduğu mevzuatı bilmeli ve bankanın düzenleyici ve denetleyici otoriteleri ile ilişkilerinin etkin olmasını sağlamalı.

Editör: TE Bilişim