Kurban Bayramı öncesinde 1500 çalışanın daha işine son verileceği iddiaları üzerine MHP Adana İl Başkanlığı bünyesinde kurulan MHP Adana İşçi Hakları Komisyonu, işten çıkarılan ve çıkarılması gündemde olan işçilerin haklarını aramak için çalışma başlattı.

MHP Adana İşçi Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

''İşçi Hakları Komisyonu olarak gerçekleştirdiğimiz bu toplantımızda Kamuoyunu aydınlatmak için sizlerle bir araya geldik. CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından hukuka aykırı  bir şekilde  2019 Temmuz ve devamında alın teri dökerek son kuruşuna kadar hak ettikleri üç kuruş kazançları ile evlerine ekmek götürmek dışında bir çaba içinde olmayan binlerce işçinin  tamamen siyasi saiklerle işlerine son verildiği hepimizin malumudur. Tüm bu gelişmeler ışığında MHP  Adana İl başkanı Bünyamin Avcı, MHP MYK üyesi Av. Uğur Öztürk, Adana Milletvekillerimiz Muharrem Varlı ve Ayşe Sibel Ersoy ile İl Yöneticileri acil olarak, MHP  Genel Merkezinde durumu bizzat Sayın  Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye iletmişler ve Sayın  Genel Başkanımızın emirleri doğrultusunda işten çıkarılan mağdur işçilere sahip çıkılarak haklarının hukuki zeminde en güçlü şekilde aranması talimatını almışlardır. Bunun üzerine Hukuk ve Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcımız Sayın Feti Yıldız ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Sayın Sadir Durmaz beyefendilerle koordineli bir çalışma başlatılmıştır. Bu minvalde Hukuk ve Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcımız Sayın Feti Yıldız Beyefendi’nin çizdiği çerçevede ve MYK üyemiz Av. Uğur Öztürk Beyefendinin Başkanlığında Hukuk İşlerinden Sorumlu İl Başkan Yardımcımız Diren Özgül’ün koordinatörlüğünde İşçi Hakları Komisyonu adı altında hukukçulardan oluşan bir komisyon teşekkül ettirilmiştir. Av. Mücella Kara Av. Gökhan Sizgen, Av. Veysel Susar,  Av. Yılmaz Özkıral,  Av. Osman Olcay, Av. Gökberk Panayır, Av. Tuğberk Kurdaş, Av. Burak Alasya, Av. Doğuhan Doğan, Av. Mert Arıoğlu, Av. Onur Küçükyetim, Av. Kemal Ekmen, Av. Halil Duru, Av. Oğuzhan Başaran gibi değerli hukukçulardan oluşan komisyon Temmuz  2019 tarihi itibari ile çalışmalarına başlamıştır. Yaşanan bu işçi kıyımının başladığı ilk andan bugüne kadar MHP Adana İl Başkanlığımızın uhdesinde Teşkilat disiplinine uygun bir şekilde, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin talimatları doğrultusunda, süreç tüm titizliğiyle MYK üyemiz Sayın Uğur Öztürk’ün Hukuk Komisyonu başkanlığında, Genel Merkezimizle tam uyum içerisinde yürütülmüştür.

Adana İl Sekreteryamızda  başvuru kabul masası oluşturulmuş, mağdur işçilerin başvuruları eksiksiz ve  tek tek incelenerek komisyonumuza havale edilmiştir. Yine il hukuk komisyonu bünyemizde genel merkezimizin talimatlarına uygun olarak  hizmet vermeye  gönüllü onlarca ülkücü avukat meslektaşlarımızla tevzi usulü ile süreç başlatılmış, tek tip dilekçe ve emsal kararlar ışığında bilimsel bir çalışma titizliğinde, hukuk usulünün eksiksiz yerine getirilmesi için azami gayret gösterilmiştir.

Yaptığımız araştırmalarda 2500 e yakın işçinin sözleşmesinin yoğunlukla toplu işten çıkarma kodu ve sebepsiz işten çıkarma kodu ile feshedildiği görülmüştür. Ayrıca; Aralık ayı 2019 itibariyle 461  sözleşmeli personel  kardeşlerimizin de usul ve yasaya aykırı bir şekilde sözleşmelerinin yenilenmeyerek feshedilmesi yoluna gidilmiştir. Sözleşmeli personellerimiz açısından Hukuki durumlarının (Sözleşmeli memur statüsü ) dikkate alınması ve Kamu-sen’in de olaya müdahil olması ile komisyonumuzla koordineli bir çalışma başlatılmıştır.

Burada komisyonumuz tarafından, sendikamızın çalıştığı avukatlara her türlü hukuki destek verilmiş, çalışmaları ile ilgili gerekli teknik yardım kendilerine sunularak olayın takipçisi olunmuştur.

Gerek Sendika avukatlarımızın yürüttüğü sözleşmeli personeller ile ilgili davalarda gerekse de teşkilatımıza bağlı gönüllü ülkücü avukat meslektaşlarımızın işçilerimizle ilgili yürüttüğü davalarında sadece dava başvuru harcı alınmak suretiyle işlemler gerçekleştirilmiştir. Yaşadıkları mağduriyetlere bir de hak arama mücadelelerinin ekonomik yükünün eklenmemesi adına, avukat arkadaşlarımız, hiçbir sözleşmeye ya da dava sonucuna bağlı bir yüzde ücreti talep etmeden, yani başında ve sonunda mağdur arkadaşlarımızdan hiçbir avukatlık ücreti almadan sadece karşı vekâlet ücreti mukabilinde davaları açılmıştır.

Bugün geldiğimiz noktada 2 ayrı başlık altında değerlendireceğimiz hususları kısaca Adana Kamuoyumuza arz etmek isteriz.

a) İşçi hakları komisyonumuza başvuran yüzlerce işçimizin davalarından büyük çoğunluğu  ilk derece mahkemelerince işe iadenin kabulü  ile  tamamlanmış ve CHP’li Adana Büyükşehir Belediyesi vekillerince İstinaf yoluna başvurulmuştur. İşçi dosyalarımızın bir kısmı ise Dünya’da ve Ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını sebebiyle 17/03/2020-15/06/2020 tarihleri arasında Adli Yargıya verilen ara ve bu araya isabet eden duruşma günleri sebebiyle İlk Derece Mahkemelerinde  davaları devam etmektedir. Kaldı ki; ilk derece mahkemelerinde görülmekte olan davalar bakımından genel tüm bilirkişi raporları da istisnasız işçilerimiz lehinedir.

b) Gerek Sendika Avukatlarımız gerekse de sendikamızla irtibatlı gönüllü meslektaşlarımızın takip ettiği sözleşmeli personellere ait ve Adana İdare mahkemelerinde görülen davalar titizlikle takip edilmekte ve yine neticeler,  mağdur sözleşmeli personel kardeşlerimizin lehine  devam etmektedir. İdari Yargılama usullerinin gereği onlarca yürütmeyi durdurma kararı alınmış ve bir kısım dosyalar ilk derece mahkemesi nezdinde karara çıkmıştır. İdari yargılama usullerine uygun olarak haksızca sözleşmeleri yenilenmeyen personeller  için  usule ilişkin tüm işlemler eksiksiz takip edilmektedir.

Değerli Basın Mensupları, mesleğimizin sorumluluğu ve Teşkilat Disiplini gereği; HMK ve İYUK  usullerine  uygun olarak Yüksek Yargı tarafından kesin hüküm ifade edecek kararların en kısa sürede CHP Adana Büyükşehir Belediyesinin zulmüne uğrayan işçi ve sözleşmeli personellerimiz lehine tecelli edeceği inancımız tam olmakla birlikte kesinleşmemiş kararları paylaşmanın uygun olmadığı düşüncesiyle ayrıca yapacağımız bir başka toplantıda detaylı raporlarla sizleri aydınlatacağız.

Son olarak Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan 1500 işçinin daha bayram öncesi işten çıkarılacağı bilgilerini çeşitli kaynaklardan aldığımızı üzüntüyle duyurmak isteriz. Bu konuda Zeydan Karalar’ı uyarıyoruz. Yeter artık. Seçim öncesi Genel Başkanınızla birlikte  verdiğiniz namus, şeref sözlerinizi ne zaman hatırlayacaksınız? İş, emek, özgürlük, insan hakları konularını her defasında siyasi jargonunuzda sömürerek dilinizden düşürmeyip göreve geldiğinizde ise ilk iş olarak bu kavramları katletmeniz ve emekçilere bu zulmü reva görmeniz milletimizin gözünden kaçmamaktadır. Bunun siyasi karşılığını önümüzdeki ilk seçimlerde milletimizden alacağınızdan ve sandıkta bunların hesabını vereceğinizden eminiz. Yine de son bir kez uyarmak isteriz; işçilerin ve sözleşmeli memurların ekmeğinden elinizi çekiniz, emek ve alın teri katliamlarına son veriniz.   

Kamuoyuna ve değerli basınımıza saygılarımızla arz  ederiz.''

Editör: TE Bilişim