TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, ‘Doğal ve Kültürel Alanları Talan Etmenin Yeni Aracı ‘Millet Bahçeleri’ Oyununun Ankara Sahnesi’ başlığıyla bir açıklama yaptı.

Birgün'den Oktay Evsen'in haberine göre açıklamada Millet Bahçelerinin hukuksuz olduğunun altı çizilerek şu ifadeler yer aldı:

“Herhangi bir alanın Millet Bahçesi olarak belirlenebilmesi için öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanacak ve yürürlüğe konulacak Millet Bahçeleri Rehberi’nde yer almış olması gerekmekte.

Şu ana kadar böyle bir rehber bakanlık tarafından hazırlanmadı. Rehber yürürlüğe girmeden herhangi bir alanın millet bahçesi olarak belirlenmesi, planlanması ve hatta inşaata başlanmış olması hukuka açıkça aykırı.”

Yerel seçim sürecinde apar topar ihale edilen projelere salgın fırsat bilinerek devam edildiği vurgulanan açıklama şöyle devam etti: “Millet Bahçeleri projesi kirli ve tehlikeli bir oyun. Ankara’nın yerleşim çeperlerindeki bu açık-yeşil alanlar büyük bir risk altında. İktidarın dayatması ile gerçekleştirilmesi planlanan bu projeler, kentimizin doğasını talan etmeyi amaçlıyor.”

LÜKS KONUT PROJELERİNE HİZMET VERİYOR

“Böylesi bir örgütlü kötülüğe karşı mücadelemizi hukuksal zeminde de sürdüreceğiz” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: Bu alanların mevcut doğal ve kültürel değerleri ile korunması yerine ranta konu edilmesi aslında çevresi ile bütünleşecek büyük bir rant üretimini oluşturma çabasına dayanmakta. Sonuç olarak önerilen Millet Bahçeleri, daha organize bir rant üretim sürecinin parçası olarak lüks konut projelerine hizmet veren, ek getiri sağlayan ve satış-pazarlama unsuru olarak sunulan hukuksuzluğu tetikleyici projeler halini aldı.”

Editör: TE Bilişim