Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, “Koronavirüs sadece sağlığımızı tehdit etmiyor. Ekonomimizi de tehdit etmeye devam ediyor. Neredeyse tüm sektörlerde çarklar durdu veya durma noktasına geldi. Ülkemizde de hükümet bir takım ekonomik önlemler ve destekler açıkladı ancak Türkiye'de Covid-19 vakasının ilk açıklandığı 10 Mart tarihinden bu yana yaklaşık 2 ay geçmesine rağmen, iktidar tarafından alınan ekonomik önlemler içerisinde elektrik ve doğalgaz faturaları ile ilgili henüz vatandaşın mağduriyetini giderecek bir düzenleme yapılmış değil.” ifadelerini kullandı.

Düzenlediği basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, “Mesleğini özenle ve özveriyle yapan bütün gazetecilerimizin 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Gününü kutluyorum.” ifadesini kullandı.

BIRAKIN MİLLETİN DERDİNE KİM DERMAN OLUYORSA OLSUN

İktidarın bazı belediyelerin yardım yapmasını yasaklamasına tepki gösteren Kılıç, “İçinden geçtiğimiz günlerin hoşgörü ve kucaklaşmaya ihtiyaç duyulan günler olduğunu biliyoruz. Ancak ülkemizdeki kısır çekişmelerin de bir türlü aşılamadığını, özlenen hoşgörü ortamının sağlanamadığını görüyoruz. Hükümet, muhalefet tarafından yönetilen yerel yönetimlerin vatandaşlara destek ve yardımcı olmasına izin vermiyor. Belediyenin yardım toplamasına, ücretsiz ekmek ve çorba dağıtmasına bile engel oluyor. Bırakın milletin derdine kim derman oluyorsa olsun. Mağduriyetleri kim gideriyorsa gidersin. İhtiyaçları kim karşılıyorsa karşılasın.” değerlendirmesinde bulundu.

BARO, MİLLETİN İNANCI İLE ÇATIŞIYOR

Ankara Barosu’nun açıklamasına da sessiz kalmayan Kılıç, “Bu ortamda Ankara Barosu kalkıyor, Diyanet İşleri Başkanı'nı hedef alarak milletin inancı ve değerleri ile çatışıyor. Böyle bir musibet karşısında el birliği ve gönül birliği yapılacağı yerde yine kamplaşma ve kutuplaşma yolu seçilince ülkemiz ve milletimiz zarardan başka ne görür?” diye konuştu.

ZAMLI FİYATLAR VATANDAŞIN CEBİNİ YAKTI

Var olan ekonomik krizin koronavirüs etkisiyle daha da derinleştiği ve keskinleştiğinin altını çizen Saadet Partili Kılıç, “Çeşitli ekonomik zorluklarla boğuşan vatandaş, üstüne bir de çarşı pazarda fiyatların el yakmasıyla iyice çıkmaza girdi. Bu süreçte özellikle sebze ve meyve fiyatlarındaki fahiş artışlar, ev bütçesi açısından ciddi sakıncalar oluşturdu. Zamlı fiyatlar vatandaşın cebini yaktı. Ayrıca özellikle işsizlerin, yoksulların, çalışanların, küçük işletmelerin, esnafın ve çok sayıda hane halkının yaşadığı gelir kaybının başka sosyal sorunlara zemin hazırladığı da gözden kaçmamalıdır.” dedi.

KİRA ÖDEMELERİ İÇİN İLAVE NAKİT DESTEK SAĞLANMALI

Saadet Partili Kılıç, şunları kaydetti:

“Uzmanlar, 4 milyon işsiz sayısına süreç nedeniyle 3 milyon daha işsiz ekleneceğini belirtiyor. Tarım dışı işsizlik oranını da yüzde 15 seviyesinden yüzde 25’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla yüzde 30’lara varan bir işsizlik ve bunun yanı sıra gelir dağılımı bozukluğunun, Türkiye’ye sosyal olarak nasıl yansıyacağı da önemli bir sorundur. Bu kesimlerin bazı zorunlu ödemelerini üstlenecek, yerine getirmeleri gereken yükümlülükleri hafifletecek önlemler alınmalıdır. Nakit desteği artırılmalıdır. Kira gibi ödemeleri için ilave destekler sağlanmalıdır. Nakit akışı duran esnaf ve KOBİ'lere nakit destek sağlanmalıdır. Sosyal güvenlik ağı genişletilmelidir. Bu krizi daha başarılı yönetebilmek için kuşkusuz ki yatırımlarını doğru planlamak, imkânlarını doğru kullanmak, ihtiyacı olan her türlü üretimi yapabilmek, güçlü bir altyapısı olmak, ülkenin enerjisini kutuplaşmaya dayalı bir siyaset tarzına alet etmemek büyük önem taşımaktadır.

TEDBİRLER YETERSİZ, DAHA KÖKLÜ ÖNLEMLER ALINMALI

İktidarının aldığı ekonomik tedbirler yetersizdir. Hükümet, hiç vakit kaybetmeden bugüne kadar açıklamış olduğu önlemlerin çok daha ilerisinde, geniş bir mali yardım paketi oluşturmalıdır. Salgın sürecini en az hasarla atlatmak için daha köklü önlemler almalıdır. Salgın öncesi de var olan, ancak bu süreçle zincirleme olarak baş gösteren ekonomik çöküşü önlemek için bir strateji ve program dâhilinde kısa vadede ekonomiye yapılacak desteklerde kararlı bir duruş gösterilmelidir. Hükümet bugüne kadar uyguladığı ekonomi politikasındaki yanlışları görmeli ve bundan sonra her alanda yerli üretim hamlesi başlatmalıdır. En başta temel gıda maddelerinde dışa bağımlı olma durumunu sonlandıracak adımlar atılmalıdır. Planlı ve yaygın üretim seferberliği hemen hayata geçirilmelidir.”

MASKE ULAŞTIRMAK BU KADAR ZOR MU?

Koronavirüs salgını ile maske takma zorunluluğunun getirildiğini hatırlatan Kılıç, Ak Parti iktidarına, “Maskeye ulaşamayan milyonlarca insan var. Eczaneler ayrı mağdur oldu, vatandaş ayrı. Bu nasıl bir dağıtım karmaşası? Vatandaşına maske ulaştırmak bu kadar mı zor?" diye sordu.

MASKE TALEBİ HALA KARŞILANMIŞ DEĞİL

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Maske zorunluluğu ile tuhaf bir süreç başladı. Önce satışı yasaklandı. Ardından PTT'den dağıtılacağı açıklandı. Daha buna başvurular alınırken vazgeçip e-devlet üzerinden başvuru almaya başladılar. Muhalefetin ‘eczanelerden dağıtılsın’ önerisine şiddetle karşı çıktılar. Ama sonra kod gelecek dendi, bu kodla eczanelerden alınacak dendi. Birçok vatandaşımıza kod gelmedi. Kod gelenler eczanelerin kapılarından geri döndü. Çünkü eczanelere günlerce maske gelmedi. Hala talep karşılanmış değil. Hâlâ maskeye ulaşamayan milyonlarca insan var. Eczaneler ayrı mağdur oldu, vatandaş ayrı. Bu nasıl bir dağıtım karmaşası? Vatandaşına maske ulaştırmak bu kadar mı zor?

ABD TERÖRİSTLERE BİZ ABD’YE YARDIM EDİYORUZ

Üstelik ülkemizde durum böyleyken, daha kendi vatandaşlarımıza tam olarak dağıtım sağlanamamışken, ülkemizin malzeme ihtiyacı varken ABD’ye ve bazı Avrupa ülkelerine malzeme yardımı yapılmasını da biz anlayamadık. Anlayan varsa beri gelsin! Herkesin henüz alamadığı maskelerin önce ABD’ye ulaşmasını normal karşılayan varsa beri gelsin! Türkiye’de iktidar kampanya açıp halktan yardım toplamıyor mu? Kendi milletinden yardım toplarken ABD’ye yardım dağıtmak nedir Allah aşkına! Bu nasıl bir tuhaflıktır? Amerika Birleşik Devletleri’nin bizim malzeme yardımımıza ihtiyacı mı var? Pentagon yetkilisi Ryan, 'Türkiye ABD’ye yardım ederken, ABD olarak biz de yapabildiğimiz ölçüde başka müttefiklere yardım etmeye çalışıyoruz’ değerlendirmesinde bulundu. O müttefikler arasında kim var? YPG var. Nitekim Anadolu Ajansı, 4 Nisan tarihli haberinde ABD’den YPG/PKK’lı teröristlere 1,2 milyon dolarlık koronavirüs yardımı yapıldığını duyurmuştu. Biz Amerika’ya yardım ediyoruz. Amerika terör örgütlerine yardım ediyor. Bir iktidar bu kadar mı basiretsiz olur?

DAHA DİKKATLİ OLUNMALI

Hepimiz hayatın bir an önce normalleşmeye başlamasını arzu ediyoruz, ümit ediyoruz. Ancak salgının yavaşlama seyrine girdiği bugünlerde ikinci bir dalganın yaşanmaması için de daha dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekmek istiyoruz. Tedbirli davranan, zorlanmasına rağmen sabır gösteren, kurallara uyan tüm vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu sıkıntılı sürecin en kısa sürede ve en az zayiatla son bulmasını diliyoruz. Bayrama da ülke olarak bu günleri geride bırakmış olarak girmeyi temenni ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim