Prof. Orhan Kural, corona virüsü nedeniyle 28 Kasım'da kaldırıldığı İstanbul’daki Prof. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nde tedavi görüyordu. 9 Aralık'tan beri yoğun bakımda olan 70 yaşındaki Kural’ın bu sabah hayatını kaybettiği açıklandı.

CEM YILMAZ’DAN ORHAN KURAL TWEETİ

Orhan Kural, Cem Yılmaz’a açtığı dava ile gündeme gelmişti. Yılmaz, Twitter hesabından Kural’ın vefatı ile ilgili bir paylaşım yaptı:

Yıllardır aramız pek iyi olmasa da Orhan Kural’a çok üzüldüm. Huzur içinde yatsın, sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.

ORHAN KURAL KİMDİR?

1950 yılında İstanbul'da doğan Orhan Kural, 1972'de İTÜ Maden Fakültesi'ni bitirdi. Mayıs 1973'te burslu okuduğu New York Columbia Üniversitesi'nden Maden Yüksek Mühendisi, Eylül 1978'de ise “Doktor” unvanı aldı. İTÜ'de 44 sene hizmet veren Kural, son 9 yılında Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak görev aldı.

Bilimle, yazarlıkla, fotoğrafçılıkla ve seyahatle ilgilenen Kural, farklı ülkeleri tanıttığı 17 gezi kitabı ve Bu Kitap Başka adlı bir de anı kitabı hazırladı. Matematik kitabı da bulunan Kural, Türkiye'nin değişik yerlerinde ve yurt dışında 42 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Türkiye’de ve ayrıca 60'a yakın ülkede, 6000’e yakın konferans verdi.

İngilizce, Almanca ve İtalyanca bilen Kural, Birleşmiş Milletlere kayıtlı 193 ülkeyi gezmiş ve Nomadmania Sitesinde, dünyanın en gezgin 50 insanı arasındadır.

Türkiye Gezginler (Kulübü) Derneği Kurucu Başkanlığı görevini yürüten Kural, 2003'te Benin Fahri Konsolusluğu'na, 2013 yılında da Vanuatu Fahri Konsolosluk Yardımcılığına atandı. Bine yakın ödül ve plaket sahibi olan Orhan Kural'a, 2014 yılında Cotonou'da “Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı” takdim edildi.

Editör: TE Bilişim