Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat'tan beri devam eden ve iki ülke arasında oluşan tahıl krizi Moskova'nın anlaşmadan çekilmesiyle çıkmaza girmişti. Tahıl anlaşmasına geri dönülmesi için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon ile görüştü. 

Ankara’dan yapılan açıklamada görüşmenin detayları kamuoyu ile paylaşılmazken Moskova yönetimi ise açıklamanın detaylarını aktardı. Kremlin'den yapılan açıklamada Rusya’nın anlaşmaya geri dönmek için bazı şartları olduğu ve “garantiler” istediği bildirildi.

Kremlin tarafından yapılan açıklamada, “Putin, Erdoğan’a Kiev’den İstanbul Anlaşması’na sıkı bir şekilde uyulacağına dair gerçek sözler istedi ve özellikle insani yardım koridorlarının askeri amaçlarla kullanılmamasının sözünün verilmesini istedi”  denildi. Kremlin ayrıca, anlaşmaya sadece Kırım’a düzenlenen drone saldırısı ile ilgili bir soruşturmanın tamamlanmasından sonra dönülebileceğini duyurdu.

PUTIN ANLAŞMANIN İKİNCİ KISMININ UYGULANMAMASINDAN RAHATSIZ OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Putin’in telefon görüşmesinde ayrıca Erdoğan’a anlaşmanın ikinci kısmı olan Rus tarım ürünleri ve gübrelerin dünya pazarlarına gönderilmesinin gerçekleşmediğini de hatırlattığı ve bundan dolayı rahatsızlığını belirttiği de açıklandı. Bu ürünler Batı’nın yaptırımlarına maruz kalmasa da Rus üreticiler daha önce kullandıkları Baltık Denizi limanlarını kullanamadıkları için ürünlerini dağıtamamaktan şikayetçi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl anlaşması Temmuz ayında Türkiye ve Birleşmiş Milletler arabuluculuğuyla imzalanmıştı. 19 Kasım’da sona ermesi planlanan anlaşmada tahılların güvenli bir şekilde nakliyesi sağlanmıştı.

Editör: Yadigar Hanım