Piyasalar, Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararını beklerken, Reuters'ın beklenti anketi politika faizinin 250 baz puan artırılarak yüzde 17.5 seviyesinden yüzde 20'ye çekileceği tahminini ortaya çıkardı. 

İngiliz haber ajansı Reuters'ın gerçekleştirdiği beklenti anketine katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizinde artışa gidileceğini öngördü. 

BEKLENTİ 250 BAZ PUAN ARTIŞ

Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yapacağı toplantıda bir haftalık repo faizinin 250 puan artışla yüzde 20'ye çekilerek devam etmesi bekleniyor.

Ankete katılan sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan, birer ekonomist ise 50 ve 300 baz puan artış beklentisinde olduğunu aktardı.

BEKLENTİLERİN ALTINDA

Merkez Bankası, Haziran ve Temmuz aylarında 900 baz puan faiz artışına giderek, politika faizini yüzde 17.5 çekmiş, enflasyon görünümünde belirgin düzelme olana kadar kademeli sıkılaşmanın devam edeceğini açıklamıştı. Ancak yapılan faiz artışı, vergi artışları ve TL'nin değer kaybı nedeniyle yükselen enflasyon yanında beklentilerin oldukça altında kaldı. TCMB faiz kararlarını sıkılaştırma adımlarıyla da destekledi.

HSBC araştırma ise Aralık ayına kadar politika faizinin yüzde 30 seviyesine yükseleceğini tahmin ederek, bu seviyenin altında faiz artışı döngüsünün bitme riskinin olduğuna dikkat çekti. Açıklamada, "Reel politika faizinin negatif gerçekleşmeye devam ettiği bir ortamda, mütevazı politika faiz artışları makroihtiyati sıkılaştırma ile desteklense bile, kalıcı dezenflasyonun sağlanma ihtimali düşüktür" denildi.

Editör: Yadigar Hanım