Türkiye'de tatilin merkezi olarak bilinen Antalya'da konut fiyatları çoğunlukla Arap turistlerin akın etmesiyle yüzde 500'ün üzerinde arttı. Daha önce savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan ve konut fiyatları kendileri için erişelemez hale gelen Rus ve Ukraynalı turistler bu kez yine turizm beldesi olan Mersin'i tercih etmeye başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 136 bin 946 yabancı uyruklu turistin yaşadığı Antalya'da son iki yılda konut fiyatları yüzde 551 oranında arttı. Antalya'daki konut fiyatların metrekare fiyatı 2019'un Ocak ayında 2.346 lira iken 26.082 liraya çıktı. Bu rakamın 2024 Nisan ayında 40.000 TL'yi aşacağı tahmin edilirken, Antalya'da 120 metrekarelik bir konutun ortalama fiyatı 3 milyon 129 bin TL'ye (yaklaşık 156 bin dolar) yükseldi.

Antalya'da konut fiyatlarındaki bu artış, yabancı turistlerin yönünü konut fiyatlarının daha uygun olduğu Mersin'e çevirdi. Mersin'de 140 metrekarelik bir konut ortalama 2 milyon 108 bin TL'den (yaklaşık 105 bin dolar) alıcı buluyor. 2019 Ocak ayında Mersin'de metrekare fiyatı 1.668 lira olan bir konutun bugünkü metrekare fiyatı 15.064 liraya yükseldi. Mersin, bu rakamlarla, TÜİK verilerine göre, yabancılara konut satışında 4’üncü sıraya yerleşti. Sıcak iklimi, doğası, denizi, tarihi güzelliklerinin  yanı sıra uygun konut fiyatlarıyla da yabancıların ilgisini çeken Mersin, şimdi de Rus ve Ukraynalı turistlerin tercih ettiği kent oldu.

MERSİN'İN YAŞANACAK YERLER LİSTESİNDE YILDIZI PARLIYOR

Her geçen yıl yabancıların ilgisinin arttığı Mersin'in ‘yaşanacak yer’ listesinde de yıldızı giderek parlıyor. Rus ve Ukraynalıların son dönemde ekonomik nedenlerle tercih ettiği Mersin, Alman, İsveç ve Orta Doğu ülkelerinin vatandaşları tarafından da büyük ilgi görüyor. Mersin'e yerleşmeye karar veren Rus ve Ukraynalılar çoğunlukla Anamur, Erdemli, Akdeniz, Silifke ve Toroslar'ı tercih ediyor.

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa verilerine göre, yabancılara konut satışında ilk sırada İstanbul yer alıyor. Antalya, son bir yılda görülen yüzde 141 artışla ikinci sırada yer alırken, turistlerin yeni rotası olan Mersin ise son iki yıldaki yüzde 463'lük artış ile dördüncü sırada. Endeksa yetkilileri, son taleplerle birlikte Mersin'in daha üst sıralara ilerleyeceği görüşünde.

AKKUYU HAREKETLİLİK GETİRDİ

Son 4-5 yılda Mersin’den en çok Ruslar, İsveçliler, Almanlar, Suriyeliler ve Kuzey Irak’tan gelenlerin konut almayı tercih ettiğini dile getiren Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, Gülnar'da yapımına başlanan Akkuyu Nükleer Güç Santralinde çalışan Rusların, Silifke ilçesi ve civarını doldurduklarını söyledi.

Daha önce özellikle Mezitli İlçesi'nde yabancı satışları yokken, şimdi ekonomik ve uygun iklim koşulları nedeniyle Mezitli’den Çeşmeli, Kargıpınarı, Tömük, Erdemli ve son günlerde nükleer santralin de yapımına başlanmasıyla Anamur’a kadar yöbancı satışların arttığını belirten Canpolat, bu konutları en fazla Rusların tercih ettiğini kaydetti. 

KONUT FİYATLARI DİĞER İLLERE GÖRE DAHA UYGUN

Canpolat, “Konut satışlarında geçen yılın nisan ayına göre bu yıl nisanda yüzde 123’lük artış var. Mersin’de mayıs ayında yapılan konut satışı bin 881’e, yılın ilk 5 ayındaki toplam satışlarının da 12 bin 598’e ulaştı. Mersin'de konut maliyetleri ve fiyatları, inşaat süresinin uzun olması ve arsa fiyatlarının diğer illere göre uygun olması nedeniyle diğer illere göre daha düşük. Örneğin, Adana’da 600 bin TL’ye aldığınız daireyi burada 500 bin TL’ye alabilirsiniz. Son yıllarda talep artışına bağlı olarak konut fiyatları biraz yükseldi. Buna rağmen Türkiye genelinde arz ve taleple ilgili olarak birçok ilden daha uygun. Daha önce Taşucu’nda Kıbrıs’a valiz ticareti yapılırdı. Şimdi bunun yerine Ruslar Taşucu ve çevresini talep ediyor. Şu an Ruslar  ve Ukraynalıların taleplerinden dolayı ne Taşucu’nda ne de Silifke’de kiralık ya da satılık daire bulmak çok zor” dedi.

Editör: Yadigar Hanım