Offshore olarak bilinen küresel deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücünün 10 yılda hayata geçirilen proje ve yatırımlarla 8 kat artarak 7 bin 171 megavattan 63 bin 300 megavata çıktığı bildirildi.

Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) ve online istatistik portalı Statista, dünya genelinde rüzgar enerjisi kurulu gücünde artışın yıllık 25 bin megavata ulaşacağını kaydetti. 

Enerjinin yoğun olarak kullanıldığı sektörlerdeki fosil yakıtlardan arınmak isteyen ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yatırımlarını son yıllarda artırdığı, böylece deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücünde geçen yıl 8 bin 800 megavat artış görüldüğü belirtildi.

Deniz üstü rüzgar enerjisi kurulu gücü, geçen yıl 2013'teki 7 bin 171 megavat seviyesine göre 8 kat arttı ve 63 bin 300 megavata kadar ulaştı.

Deniz üstü rüzgar enerjisinde ise 2023-2027 yıllarında 130 gigavat kurulum hedefleniyor.

ELEKTRİK FATURALARINI DÜŞÜRECEK

Dünya genelinde bulunan deniz üstü rüzgar enerjisi türbin kapasitesi, ortalama 8-10 megavat seviyesinde. Son yıllarda yapılan çalışmalarla bu kapasitenin 15 megavata yükseltilmesi için başlatılan testler devam ediyor.

Deniz üstü rüzgar enerjisi gibi gelişen yenilenebilir enerji teknolojileri ile istihdama katkının yanı sıra elektrik fiyatlarının da ucuzlatılması hedefleniyor.

Yeni teknolojiler sayesinde devreye alınan santrallerle kapasitenin artması ve elektrik üretiminin de uzun vadede ithal yakıt maliyetlerinin düşmesine katkı sağlaması öngörülüyor.

Güvenilir piyasa koşullarının sağlanması durumunda enerjide yeni teknolojiler ve yatırımların artacağı hesaplanıyor.

Editör: Yadigar Hanım