İlayda Şimşek

Sağlık çalışanına şiddet haberleri katlanarak devam ediyor. Covid döneminde binbir türlü fedakarlıkla canla başla çalışan, gecesini gündüzüne katan sağlıkçılarımızın bu kadar itibarsızlaştırılması bir yana can güvenlikleri dahi yok.

İnsanların sağlığı için gecenin üçünde sabahın beşinde cüzi miktarlarla çalışıyorlar. Ülkemizde birçok meslek gibi doktorluk, hemşirelik de itibarsızlaştırıldı.

Cumhurbaşkanı doktorlara seslendi, ''Giderlerse gitsinler!'' dedi.

Doktor şiddete uğradı. Fail gözaltına alındı, ifadesi alındı akabinde serbest bırakıldı. Hiçbir zarar görmedi fail. Doktora saygısı, kanundan korkusu kalmadı. 

Geçtiğimiz günlerde bir saldırgan doktorumuzu darp etmişti. Olayın ardından doktorumuz ''göremiyorum, gözlerim görmüyor'' diye ağlamıştı. İçiniz sızlamadı mı?

2021 yılında bir doktorumuz elinden bıçaklanmıştı. Sen senelerini ver, oku, çalış, azmet. Hayalindeki mesleğe kavuş. Neden? Bir cani mesleğini icra etmeni engellesin, hayatını karartsın diye mi?

Gündemi çok takip etmeyen biri bile günde en az 2 tane sağlık çalışanına şiddet haberi duyuyordur. O kadar alıştık ki şaşıramıyoruz. İçimiz yanıyor, üzülüyoruz. Birinin acısı bitmeden daha kötüsünü duyuyoruz. 

2012 yılında Dr. Ersin Arslan hasta yakını tarafından öldürülmüştü.

2022 yılında Kardiyoloji uzmanı Ekrem Karakaya da hasta yakını tarafından öldürüldü.

Geçen 10 sene boyunca neler yapıldı, hangi önlemler alındı?

Her geçen gün artıyor. Bitmek bir yana azalmıyor, artıyor.

2022 yılında 422 sağlık çalışanı şiddete uğradı.

SAĞLIK ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın (Sağlık-Sen) ‘2022 Yılı Sağlıkta Şiddet Raporu’nda sağlık çalışanlarına yönelik 249 şiddet olayının meydana geldiği, 422 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Sağlık-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, sağlık çalışanlarının kronik bazı sorunlarının çözüme kavuştuğu, ekonomik ve özlük haklarında nisbi iyileştirmelerin yaşandığı 2022 yılında, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin artarak devam ettiği belirtildi.

Sağlık çalışanlarından ne istiyorsunuz?

Editör: İlayda Şimşek