Yeni doğan bebeklerde görülen ishal, mutlaka önlem alınması gereken ciddi rahatsızlıklardan birisidir. Bebeğin bu gibi durumlarda hijyen ortamına alınarak anne sütünden de mutlaka destek alınmalıdır.

Genel anlamda anne sütü ile beslenen bebeklerde sıklıkla görülen ishal, günde 7 kere dışkısını yapabilmektedir. Bu korkulacak bir durum olmamakla beraber normal bir durum olarak kabul edilir. 0 ila 5 yaş arasında sıklıkla görülen bu durum bebeğin mide rahatsızlıklarının yanında enfeksiyon kapmasına anlamına da gelmektedir. İlk 2 gün içerisinde endişelenecek bir duruma yer açmaz. Ancak bebek sıvı kaybına uğradığından mutlaka bir doktora görünmesine fayda vardır.

Bebeklerde İshal Tedavisi

Yeni doğan bebeklerde uzmanlarında görüşleri neticesinde ishal normal bir durum olarak karşılanır. Bebekler ishal belirtileri arasında huzursuzluk, yüksek ateş, kusma ve dışkılamada artış nedenler arasındadır. Bunlar görüldüğü zaman mutlaka bir doktora gidilmesinde fayda bulunmaktadır.

İlk olarak bebeğe sıvı takviyesi ve beslenme tedavisi uygulanır. 6 aylık süre dolana kadar anne sütünden destek alınmasının yanında ek olarak su dahi verilmesi asla önerilmez. İshale karşı en etkili ilaç anne sütüdür. 6 aylıktan sonraki süreçte bebeklere ek gıda verilmeye başlanır. 1 yaş altı bebeklere de bol bol su içirilmesi önerilir. Evde doğal malzemeler ile hazırlanan ek gıdalarda ishalin geçmesi açısından çokça yararlıdır.

Editör: TE Bilişim