Bayındır Sağlık Grubu ve Uluslararası Vertigo Derneği’nin desteği ile 11’inci kez düzenlenen ‘Vertigoya Pratik Yaklaşım’ toplantı serisi, vertigo hastalığında uzman ulusal ve uluslararası hekimlerin katılımı ve çeşitli etkinlikler ile gerçekleştirildi.

Bayındır Hastaneleri Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin öncülüğünde, Kuşadası’nda düzenlenen ve Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdürü Sezai Sevgin’in açılış konuşmasını yaptığı ‘Vertigoya Pratik Yaklaşım’ toplantısında, vestibüler tıp (denge ve denge hastalıkları) konusunda araştırmaları ve klinik çalışmaları ile öne çıkan, dünyanın dört bir yanından alanında uzman 29 bilim insanı deneyimlerini ve güncel bilgileri paylaşma fırsatı yakaladı. 
Kaliteli sağlık hizmetinin yanı sıra tıbbi etiğe ve bilimsel çalışmalara da önem veren Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Sağlık Grubu, denge ve denge hastalıkları alanındaki çalışmalarına devam ediyor. 
İç kulakta bulunan vestibüler (denge) sistemdeki hastalıklara bağlı ortaya çıkan ve denge bozukluğuna neden olarak gündelik hayatı etkileyen vertigo konusunda, birikime sahip bilim insanlarının bir araya geldiği 11. ‘Vertigoya Pratik Yaklaşım’ toplantısı 18-20 Ekim 2019 tarihlerinde Kuşadası’nda gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Nuri Özgirgin

KURSLAR İLE ZENGİNLEŞTİRİLEN İÇERİK 

Vertigoya Pratik Yaklaşım toplantısında ele alınan ana tema olan vestibüler tıp konusunda araştırmaları ve klinik çalışmaları ile öne çıkan 12 yabancı bilim insanı da toplantının özel davetlileri arasındaydı.  
Bu konuda uzmanlaşmış bilim insanlarının deneyimlerini ve vertigoya ilişkin güncel bilgileri paylaştığı toplantıda, konferans ve panellerin dışında özellikle vertigo tanısı pratiğinde kullanılan uygulamaları içeren kısa kurslar ile katılımcılara yeni bilgiler aktarıldı.

“VERTİGO'YA PRATİK YAKLAŞIM’, BAYINDIR SAĞLIK GRUBU’NUN TESCİLLİ MARKASIDIR”

Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdürü Sezai Sevgin’in yaptığı açılış konuşmasında, “Tıbbi etiğe, kaliteye ve bilime çok önem veriyoruz. ‘Vertigo'ya Pratik Yaklaşım’ markası Bayındır Sağlık Grubu adına tescilli bir markadır. Bu konuda sorumluluk bilinciyle, özveriyle çalışmalar yapılmaktadır. Konusunda uzman, tıbbi gelişmeleri yakından takip eden, ülkemizde ve dünyanın muhtelif coğrafyalarında önemli role sahip, 12’si yabancı olmak üzere çok değerli bilim insanı ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz...” dedi.
Bu konuda çalışan bilim insanlarını bir araya getiren isimlerden birinin de Bayındır Hastaneleri KBB Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin olduğunu dile getiren Sezai Sevgin, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Huzurlarınızda kendilerine şahsım ve kurumum adına teşekkürü bir borç bildiğimi belirtmek ister, tüm katılımcılara başarılı çalışmalar dilerim.”

TEDAVİDE EN ÖNEMLİ İLAÇ: BİLGİ

Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır Hastaneleri Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanlığının yanı sıra Karadeniz Ülkeleri Otoloji ve Nörootoloji Derneği Kurucu Başkanlığı, Uluslararası Vertigo Derneği Başkanlığı ve Uluslararası Kulak Cerrahisi ve Bilim Derneği (Politzer) Yönetim Direktörlüğünü yürüten Prof. Dr. Nuri Özgirgin, Bayındır Söğütözü Hastanesi’nde kurduğu Denge Merkezi’nde hastalara yönelik özel tedaviler uygulamaktadır. Toplantıda yaptığı konuşmada baş dönmesinin genellikle kompleks hastalık süreçleriyle ile ortaya çıktığını, bu nedenle yapılan toplantının büyük önem taşıdığına dikkat çekerek: “Hastalık tanısının irdelenmesi ve güncel tedavi şekillerinin paylaşılması amacıyla rutin olarak belli aralıklarla ‘Vertigoya Pratik Yaklaşım’ toplantıları düzenlenmektedir. Bu toplantılara eş zamanlı olarak dünya çapında konusunda uzman deneyimli bilim insanları katılmaktadır. Toplantıya konuğumuz olarak katılan 12 yabancı bilim insanının paylaştıkları birikim ve deneyimlerinin tüm katılımcılar için vertigo konusunda bir güncelleme olacağı inancındayız” dedi.

“VERTİGO, HASTALIK DEĞİL BULGUDUR”

Hastaların sıklıkla vertigoyu hastalık olarak düşündüklerini söyleyen Prof. Dr. Nuri Özgirgin; “Aslında vertigo bir hastalık değil, hastalık bulgusudur. Hastaların sürekli vertigo teşhisi konuldu demeleri bu nedenle doğru değil. Baş dönmesi yapan onlarca hastalık var. Önemli olan baş dönmesine neden olan hastalığın ortaya konması.” dedi. Buna karşın baş dönmesi ve dengesizlik tanısının ve tedavisinin zorlu bir süreç olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Nuri Özgirgin, “Hastalar baş dönmesi ve dengesizlik sebebiyle normal bir hayat süremiyor ve yaşamdan soyutlanıp pasif kaldıkça yaşanan şikâyetler daha da şiddetlenerek artıyor. Hastaların denge sorunları konusunda irdelenmesi ve teşhis konulması ise oldukça uzun bir süre alıyor. Günümüz hastane koşullarında teşhis, tanı ve tedavi sürecinde baş dönmesi şikayeti olan hastalara hak ettikleri zaman ayrılamıyor. Zor bir konu olması, karmaşık yapısı doktor ve sağlık personelinin zaman yaratıp, ilgi duyup üzerinde durmamasından dolayı denge sistemiyle ilgilenen kişi sayısı hem dünyada hem de Türkiye’de çok az” diye ekledi.

Sezai Sevgin

DÜNYA STANDARTLARINDA BİR MERKEZ

Denge ve baş dönmesi problemi yaşayan hastalar, iş görme, araba kullanma, merdiven çıkma gibi rutin faaliyetleri yerine getiremiyor ve hayattan soyutlanıyor. Denge problemlerinin tanı ve tedavisinin uzun süreli olması ise hastaların dengeli bir yaşama kavuşmasını zorlaştırıyor. 

Denge problemi sebebiyle toplumdan kendini soyutlayan bireyleri, tekrar topluma kazandırmak hedefiyle kurulan Bayındır Söğütözü Hastanesi Denge Merkezi, bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Tedavi, tüm tanı süreci tamamlandıktan sonra, bu konuda eğitim görmüş terapistler tarafından uygulanıyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Denge Merkezi’nde, baş dönmesi ve denge bozukluğunun tedavisinde denge problemi yaşayan astronot ve pilotların tedavi girişimlerinden elde edilen deneyimlerle de şekillenen Vestibüler Rehabilitasyon yöntemleri uygulanıyor. 
 

Editör: TE Bilişim