Kocaeli'nde karantina ihlalinde bulunan veya temaslı olan vatandaşların HES kodundaki açıklardan yararlanarak toplu taşımayı kullanmak için 7/24 Ulaşım kartı olarak bilinen kent kartlardan kullandıkları bilgisine ulaşıldı.

Yeniçağ’dan Yıldız Özçelik’in haberine göre, koronavirüs ile mücadelede karantina ihlalinde bulunanların ve temaslıların toplu taşımayı kullanmamaları için yayınlanan genelge kapsamında Büyükşehirlerin harekete geçmesiyle birlikte yapılan çalışmalarla birlikte HES sorgulaması Kentkart ile entegre edilmişti.

Buna göre temaslılar ve hastalar toplu taşımaya bindiklerinde tespit edilecek ve cezai işlem uygulanacaktı. Ancak Covid19 salgınıyla mücadelede önemli araçlardan biri olduğu söylenen HES kodunda yapılan çeşitli sahtekarlık ve ihmallerden sonra yeni bir güvenlik açığı daha ortaya çıktı.

KARANTİNADAKİLER KENT KARTLA GEZİYOR

Karantina ihlalinde bulunan veya temaslı olan vatandaşların toplu taşımayı kullanmak için 7/24 Ulaşım kartı olarak bilinen kent kartlardan kullandıkları öğrenildi. Bu kartlarda Hes kodu tanımlama şartı bulunmuyor bu nedenle taşıyıcı ile temaslıların rahatlıkla toplu taşımaları kullanmalarına ve halkın içine karışmalarına neden oluyor.

HES KODU SKANDALI

Aylarca 65 yaş üstü ve 18 yaş altına toplu taşıma yasağı getirilirken , neredeyse tüm kapalı alanlara girişte Hes kodu gösterme zorunluluğu getirilirken böyle bir ihmalin nasıl yapıldığına anlam verilemezken bu durum alınan tüm önlemlere rağmen covid19 vakalarının sürekli olarak neden yükseldiği sorusuna cevap oluyor.

11 ağustos itibarı ile Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan güncel korona verilerine göre vakalardaki artışların durmadığı açıklanırken tüm Kocaeli halkının sağlığını hiçe sayan bu durum ve sorumluları hakkında hiçbir işlem yapılmaması belediyenin sorumsuzluğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Bir diğer ilgi çeken durum ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bu ihmalkarlığı ile alakalı olarak; ne İzmit belediyesinin nede diğer muhalefet parti temsilcilerinin herhangi bir açıklamada bulunmaması oldu.

Editör: TE Bilişim