Piksel, İngilizcedeki "picture element" (fotoğraf elemanı) sözcüğünün kısaltılmışıdır. Kısaca, bir görseldeki en küçük birim olarak bilinir. Bilgisayardan bahsediyorsak, bilgisayara görüntüyü çıkaracak birimlerin her biridir. Her bir piksel, orjinal görüntünün bir kısmıdır; dolayısıyla ne kadar çok piksel varsa, orjinal görüntüyle ilgili o kadar çok bilgi var demektir. Pikseller genellikle bir renk elemanı olarak da işlev görürler ve çoğunlukla 3 ya da 4 farklı renge dönüşebilirler: kırmızı-yeşil-mavi veya siyan-magenta-sarı üçlemelerinden biri ile, duruma göre 4. renk olarak siyah. Dolayısıyla megapiksel, "milyon piksel" anlamına gelir. Bir diğer deyişle, 10 megapiksellik bir kameranın çektiği görüntüde, 10 milyon adet piksel bulunmaktadır. Bu, 5 megapiksellik bir kameraya göre çekilen görüntüye ait 2 kat bilgi demekken, 20 megapiksellik bir kamerayla aynı görüntü çekilecek olursa, 10 megapiksele göre 2 kat daha fazla bilgi alabilmek demektir. Ancak tabii sadece fotoğraf makinesinin sahip olduğu piksel önemli değildir. Çekilen bu görüntüyü sunacak olan makine ya da aracın (kağıt, billboard gibi) büyüklüğü ve içerebileceği piksel miktarı da önemlidir.

Bu genel tanımlamalardan sonra, bir fotoğrafçının konuyla ilgili analizine geçebiliriz. Örneğin Deviantart'ta paylaşımlar yapan fotoğrafçılardan biri konuyu şöyle izah etmektedir:

''Ortalama bir insan retinasında 5 milyon koni reseptörü bulunur. Koniler renkli görüntüden sorumlu oldukları için, bu insan gözünün 5 MP'lik bir kısmına denk düşer. Ancak bunun haricinde bir de 100 milyon civarında tek-renkli çubuk reseptörleri vardır. Bunlar da, gördüklerinizin keskinliğini belirler. Bunların toplamı olarak 105 MP, yine de insan gözünün tamamını tanımlamak için yeterli değildir, çünkü gözümüz sabit bir kamera değildir. İki gözünüz bulunuyor (şaka yapmıyorum) ve bunlar sürekli olarak etrafta geziniyorlar, böylece normal görüş alanınızdan çok daha geniş bir alanı tarıyorlar. Bu bileşik görüntü beyinde birleştiriliyor ve bu, panoramik bir fotoğrafın parçalarını birleştirmekten farklı değil. İyi ışık altında, 0.6 ark-dakika (0.01 derece) mesafeyle ayrılmış iki ince çizgiyi normal okuma mesafesinde, birbirinden ayırabilirsiniz. Bu da, 0.3 ark-dakikalık bir eşdeğer piksel büyüklüğüne denk gelir. Eğer yatay görüş alanınızı 120 derece olarak alırsanız, dikeyi de 60 derece alırsanız, bu 576 Megapiksel görüntüye denk gelecektir.''

Editör: TE Bilişim