Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Scripps Araştırma Merkezi görevlileri yaptıkları son çalışmada, mutasyon sonrası koronavirüsün eskiye nazaran çok daha dayanıklı ve ölümcül olduğunu belirlerken, pamuklu eldiven ve kumaşlarla plastik yüzeylerin virüse karşı tepkisine dair ilginç bulgulara ulaştı.

Araştırma sonuçlarına göre koronavirüs sonrası sıklıkla kullanılan plastik eldiven ve maskeler aslında "virüsün yüzeylerde tutunma gücü ele alındığında" aslında hiç de etkili değil. Ancak yüzde 100 pamuklu kumaştan yapılan eldiven, maske ve diğer koruyucu ekipmanlar plastiğe göre 170 kat daha çok işe yarıyor.

Scripps Araştırma Merkezi'nin çalışmasında tam tam farklı madde üzerinde virüsün yaşayabilme süreleri test edildi. Bu maddeler arasında hemşire ve doktorların sıklıkla kullandığı plastik nitril eldivenler, kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler, N-95 ve N-100 tarzı özel koyucu maskeler, plastik, pamuklu kumaş ve eldiven ile çelik yer alıyor.

Buna göre korona virüsün plastik vizör şapkalarda 21 gün, paslanmaz çelikte 14 gün, nitril plastik eldivenlerde yedi gün, kimyasala karşı dayanıklı eldivenlerde dört gün yaşayabilirken, pamuklu kumaş ve eldivenlerde sadece bir saat yaşayabiliyor. Eğer 100'de yüz pamuklu bir kumaşın yüzeyine virüs bulaşırsa, sadece bir saat içerisinde virüsün yüzde 99.9'u bu doğal ortamı terk ediyor. 24 saat içerisindeyse koronavirüsün tamamen doğal pamuklu kumaştan temizleniyor. 

Editör: TE Bilişim