Yeni tip koronavirüsün hızla yayılması sonrasında el hijyenine dikkat etmek her zamankinden daha hayati bir anlam taşır oldu. Ancak dezenfektan ve sabunun yanlış bir şekilde kullanımı cildi cilt hastalıklarının yanı sıra egzamaya da neden olmakta.

Koronavirüs salgının devam ettiği şu günlerde sabunla yapılan temizlik bir kez daha gündem oldu. En çok dikkat çeken sorunlardan biri ise el sabunu ile el dezenfektanı arasındaki fark oldu.

Bu ikisinin arasındaki en önemli fark Amerikan Bilim ve Sağlık Konseyi Bilimsel İletişim Başkan Yardımcısı Alex Berezow'dan geldi. Yapılan ilk açıklamada, sabunun aslında elimizdeki virüs ve bakterileri öldürmediği gerçeği oldu. Sabunun bir deterjan olduğu gerçeği ön palana çıkarken köpekler ve kabarcıklar ile sadece virüsün elimizden atıldığı ortaya çıktı.

El Dezenfektanı Mikropları Öldürür Mü?

Sabunun el dezenfektanına göre oldukça etkisinden bahsedilirken yemek yedikten hatta spor yaptıktan hemen sonra mutlaka bir sabun kullanmanın el dezenfektanından daha önemli olduğu vurgulandı. Ellerin 20 saniye süre ile doğru bir şekilde yıkanması temizlenmemiz için oldukça önemli. Sabun özellikle mikropları deriden kaldırmaya oldukça yararlı.

Bunun yanında el dezenfektanın da önemi oldukça büyük. El dezenfektanın avuç içerisine bir miktar sıkılmasının akabinde kuruyana kadar bunu ellerimizde yaymamız gerekmekte. Ancak el dezenfektanın çok fazla kullanılmasının bazı hasarları da mevcut. Bunun başında egzama gibi ciddi cilt hastalıkları baş gösterebilir. Bunun için önce cildi yumuşatmalı ve ardından da bir el kremi kullanılmalıdır.

Editör: TE Bilişim