Her insanın başına sıklıkla gelen mide bulantısı bazı hastalıkların aslında habercisidir. Zaman zaman yaşamı zorlaştıran bu durumda bireyler halsiz düşerek kendilerini de yorgun hissederler.

Altında pek çok sebep yatan ve sıklıkla karşılaştığımız rahatsızlıklardan biri olan mide bulantısı zaman zaman kusmaya da neden olmakla birlikte kişiyi oldukça rahatsız eder. Mide bulantılarına en çok rastladığımız dönemler arasında ise hamilelik, aşırı stres ya da başka şekilde ciddi hastalıklar da olabilir.

Diğer adıyla organik mide bulantılarının sebepleri arasında ise gıda zehirlenmeleri, beyin tümörü, migren ya da ülser gibi rahatsızlıklar gösterilebilir. Bu gibi durumlarda hasta mutlaka bir uzman ya da doktordan yardım alarak kısa sürede tedavisine başlanmalıdır.

Mide Bulantısının Sebepleri

Mide bulantısı rahatsızlığına genelde hamilelik döneminde rastlanır. Bu gibi durumlarda bulantının nedeni fizyolojik durumlardır. Hamilelerin genelde 4'te 3 kadarı bundan şikayetçidir. Bunun sebebi de östrojen ile birlikte hormonların seviyesinin artışıdır.

Hamileler mide bulantısı ile karşılaştığında yiyecek ve bazı kokulardan uzak durmalı ve özellikle de deterjan ve benzeri temizlik malzemelerinden de sakınılmalıdır. Mide bulantısına maruz kalan hamile kadınların tuzlu kraker ya da ıhlamur veya limon tüketmelerinde de fayda vardır.

Mide bulantısının en önemli belirtileri arasında ise karın bölgesinde şiddetli ağrı, görmede bulanıklık, cildin kuruması, ateşte yükselme, boyun kısmında ağrı, şiddetli kusma ya da çarpıntı hissi gösterilebilir.

Editör: TE Bilişim