Ruam hastalığı nedir insanlara da bulaşır mı? araştırması en çok araştırılan konu başlıkları arasında yer alarak Google Trends listesine de girdi.

Dışarıdan gelen atlarda tespit edilen Ruam hastalığının atları öldürmesinden sonra Adalar'a hayvan giriş çıkışı durduruldu.

Karantina ilan edildi.

Özellikle Ruam hastalığı insana bulaşır mı? 

Ruam hastalığı belirtileri nelerdir?

Ruam hastalığını nedeniyle atların telef olmasından sonra Adalar Kaymakamlığı son dakika açıklamasında bulundu. At, merkep, katırların ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından tahlillerden geçirildiği bu tahliller sonucunda da bazı atlarda Ruam hastalığının görüldüğü ifade edildi. Ayrıca bu hastalığın tedavisi ve aşısı olmadığı için atlar itlaf edildi. Tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığı nedir, nasıl bulaşır, kimlerde görülür?

RUAM HASTALIĞI NEDİR, RUAM HASTALIĞI İNSANLARA BULAŞIR MI?

Ruam hastalığı, en çok at, merkep ve katırlar gibi tek tırnaklılarda görülmektedir. İnsan, kedi ve hayvanat bahçelerindeki hasyvanlarda da görülebilir. Ruam hastalığının etkeni Psedumonas malleidir.

RUAM HASTALIĞI İNSANLARA DA BULAŞABİLİR...

Etkenin; fiziksel (ısı, ışık, kuruma) ve kimyasal ( dezenfektanlar ) maddeler ile kemoterapötiklere (antibiyotikler, sülfonamid ve çeşitli ilaçlar ) karşı direnci zayıftır. Su yalaklarında, ruam apsesi irininde, rutubetli ve karanlık yerlerde uzun süre canlı kalabilir.Genel olarak tek tırnaklı hayvanlarda görülen ruam hastalığı, ölümcül ve tehlikeli bir hastalıktır.

RUAM HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Solunum zorluğu, Ruam hastalığının en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır. İnsanlarda farklı bölgelerde ortaya çıkabilir. Eğer hastalık akciğerleri hedef alırsa, bu durumda hastalığa yakalananlarda solunum zorluğu başlar. Hastalar, çok çabuk yorulmaya başlarken burunda sıklıkla kanamalar görülebilmektedir.

Birçok insanda zayıflama gibi belirtiler de ortaya çıkarır. Burnu hedef aldığında devamlı ancak tek taraflı bir akıntı söz konusu olmaktadır. Her geçen gün akıntı daha yoğun bir hale gelmeye başlar ve son dönemlerinde renk de değiştirebilir. Deriyi hedef aldığında ise apse oluşumunu tetiklemektedir. İlk olarak derinin alt katmanlarında modüllerin meydana gelmesi ile başlar ve sonrasında cildin en üst tabakasında apse oluşumu gerçekleşir.

ADALAR KAYMAKAMLIĞINDAN RUAM HASTALIĞI AÇIKLAMASI!

"İlçemizde bulunan bütün tek tırnaklılar (At, Merkep, Katır), ilgili mevzuatı gereğince yılda iki kez olmak üzere ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde sağlık taramasından geçirilmektedir. Bu yıl sonbahar mevsiminde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğümüz tarafından tek tırnaklıların sağlık taramasından geçirilmesi ve yapılan tahliller sonucunda, Büyükada'daki bazı atlarda Ruam hastalığı tespit edilmiştir. At, merkep, katır gibi tek tırnaklı hayvanlarda görülen Ruam hastalığının tedavisi ve aşısı bulunmadığından, hastalık tespiti yapılan hayvanların ilgili mevzuat gereği itlaf edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle tahlil sonuçları kesinleşen ve tedavisi bulunmayan hastalığa yakalandığı tespit edilen 81 adet at, ilgili mevzuat hükümleri uyarınca itlaf edilmiştir. Tahlil sonuçları kesinleşmeyen tek tırnaklıların işlemleri ise devam etmektedir.

İlçemiz dahilinde uygulanan karantina tedbirleri kapsamında ilçeye hayvan giriş çıkışı durdurulmuştur"

Editör: TE Bilişim