İnsan vücudunun en önemli merkezlerinden birisi olan göz oldukça hassas bir organdır. Göz bozukluğu gibi durumlarda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkar. Bu rahatsızlığı tetikleyen iki ana unsur ise aşırı stres ve sigara olarak bilinir. Sarı nokta hastalığı da bu gibi durumlarda ortaya çıkar.

Sarı nokta rahatsızlığı insanlarda genelde 50 yaş ve üzerinde belirginleşir. Sarı nokta genel anlamda gözlerin daha keskin ve renkli görmesine yarayan retinadan ibarettir. Erken tanı bu hastalıkta da oldukça önemlidir. Bu rahatsızlık bir gözden diğerine de sıçrayabilmektedir. Sarı nokta rahatsızlığı yavaş ilerlediğinden kolay kolay fark edilmez.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri

Rahatsızlık sonucu görme kaybı olma olasılığı da fazladır. Kan damarlarında yaşanan anormal derecede büyümeler ve bununla gelen sıvı birikimleri çevresel etmenlerle de birleşince iyice artar. Stres durumlarında göz damarları incelirken sigara ile de vücudun oksijen ihtiyacı azalır.

Sarı nokta rahatsızlığının nedenleri arasında zayıflayan retina duvarı, genetik hadiseler, A ve C vitamini eksikliği, güneş ışınlarına maruz kalma, aşırı kilo, tansiyon ve şeker hastalığı gösterilebilir.

Sarı nokta rahatsızlığında ilaç ya da lazer tedavisi uygulanmaktadır. Şikayetlerin azalması sonrasında 6 haftalık tedavi süreci tamamlanır. Bu rahatsızlıktan korunma adına mutlaka Yüzde 100 UV koruma güneş gözlükleri kullanılmalıdır.

Editör: TE Bilişim