Hürriyet'ten Emre ESER'in haberine göre, virüsün etkilerinin azalmasıyla birlikte 45 gün kapalı kalan kuaför ve berberler yeninden açıldı. Ancak virüs nedeniyle maliyetlerinin arttığını belirten söz konusu işletmeler fiyat artışına gitti. Sektör temsilcileri ise korona öncesi düşük fiyatla hizmet veren işletmelerin şimdi normal fiyatlardan çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Koronavirüs döneminde yaklaşık 45 gün kapalı olan berber ve kuaförler 11 mayıs itibari ile yeni kurallarla yeniden açıldı. Ancak çoğu berber ve kuaför, son günlerde hizmet bedellerinde bir artışa gitti. Berber ve kuaför esnafı bu durumu kapalı kaldıkları günlerde yaşadıkları mali kayba ve yeni dönemin getirdiği zorunluluklara dayanan maliyet artışına bağlıyor. İstanbul’da fiyatlar ilçeden ilçeye hatta aynı ilçedeki farklı mahallelere göre bile farklı uygulanıyor.

‘YARI FİYATA ÇALIŞILIYORDU’

Berber ve kuaförlerde uygulanan hizmet bedellerinin her yılın başında çeşitli istişareler sonucunda belirlenerek tüm esnafa gönderildiğini belirten İstanbul Berberler Odası Başkanı Şükrü Akyüz, “Esnaf buradaki listede belirlenen fiyatlara uymak zorunda. Biz bu fiyatın altında bir tarife ile hizmet veren işletmeden şüphe ediyoruz. Koronavirüs döneminde dükkanlarımız uzun süre kapalı kaldı. Daha önceden rekabet edebilmek için ya da daha fazla müşteri çekebilmek için gerçekten resmi tarifenin yarı fiyatına kadar düşülen bir ortam vardı. Şimdi esnaf yaşadığı zorluklardan sonra resmi tarifenin önemini anladı ve fiyatları resmi tarifeye çekti. Yani ne tarife değişti ne de fiyatlara zam yapıldı” ifadelerini kullandı.

3 FARKLI TARİFE GRUBU

Koronavirüs sürecinde çalışmak için tek kullanımlık malzeme zorunluluğu gibi uygulamalarında maliyetleri etkilediğini söyleyen Akyüz, “Bu maliyetlere baktığında esnaf ayakta kalmak için resmi tarifeyi uygulamak zorunda olduğunu görüyor. Bizim 3 tarifemiz var. A, B ve C grubu tarifesi. A grubu daha çok lüks işletmeler tarafından kullanılıyor. Onlar her yıl bize bir fiyat listesi atıyor ve biz onu değerlendirip onaylıyoruz. Bunların kiraları genelde 50-60 bin lira olduğu için buradaki hizmet ve tarife farklı oluyor. Bir de B ve C grubu tarife var. Bu ikisi arasında da sadece 5-10 liralık kullanılan malzemenin kalitesinden kaynaklanan farklılıklar var ama fiyatlar yine birbirine yakın. Müşteriler de bu tarifeleri dikkate alsın 15-20 liraya boya ve saç kesimi yapılan yerlere güven olmaz” diye konuştu. 

FIRSATÇILAR BİTMİYOR

Berberler ise bu dönemde maliyet artışını müşterilerine yansıtmamaya çalıştıklarını ancak bu durumun sürdürülebilir olmadığını belirtiyor. Özellikle toptancılardan alınan hem tek kullanımlık hem de genel kullanım malzemelerindeki fiyat artışının yüzde 200’ü bulduğunu belirten esnaf, “Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de fırsatçılık bitmiyor. Daha önce 3 liraya aldığımız tek kullanımlık bir ürün şimdi 7 lira. Piyasada daha ucuzunu bulmak imkansız” diyor.

MAHALLELER ARASINDA FİYAT FARKI

İstanbul’da çoğu ilçede berber ve kuaförlerde uygulanan ücret politikası farklılık gösteriyor. Erkek kuaförlerinde saç kesimi, Beşiktaş 35 TL, Şişli 35 TL, Kadıköy’de 35 TL, Çekmeköy’de 30 TL, Üsküdar’da 30 TL, Sultanbeyli’de 20 TL, Eyüp’te 30 TL, Gaziosmanpaşa’da 25 TL, Sultangazi’de 25 TL, Bağcılar’da 20 TL, Beylikdüzü’nde 35 TL ve Fatih’te 30 TL’ye yapılıyor. Bu ilçelerde sakal tıraşı da 10 ila 15 lira arasında değişiyor. Saç ve sakal tıraşı 50 lirayı aşıyor. Aynı ilçenin farklı mahallelerinde uygulanan fiyat politikasında 15-20 liralık değişimler olabiliyor. Bu durum kadın kuaförlerinde de geçerli. Kadınlar için tam boya çeşitli ilçelerde 100 lirayla 400 lira arasında değişirken kesim 50 lirayla 120 lira arasında farklılık gösteriyor.

2020 BERBERLER ODASI FİYAT TARİFESİ (TL)

Hizmet türü                               B grubu              C grubu 
Sakal tıraşı                                    20                      15
Saç kesimi                                     40                      25
Modern saç kesimi                        45                      30
Modern saç-sakal kesimi              70                      45
Saç boyama                                  70                      50
Damat tıraşı                                  150                   100

Editör: TE Bilişim