Amasyalı, grip ve zatürre gibi hastalıkların kan damar fonksiyolarının bozulmasından, birçok hastalığa öncülük etmesi sebebiyle, özellikle 65 yaş üstü kişilerin öncelikli olarak grip ve zatürre aşısı olması tavsiyesinde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Basri Amasyalı, özellikle kalp hastalarının bu kış alarında artan grip ve zatürre gibi sorun teşkil eden hastalıklarda daha büyük risk taşıdığını ve dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli bilgiler verdi.

Amasyalı: "Zatürre ve grip yaygın mikrobik hastalıklar olup, kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü kişilerde daha ağır seyreder. Sonbahar ve kış aylarında artan grip ve zatürre özellikle kalp hastalarında ciddi sonuçlara neden olabilir." dedi. Özellikle kalp hastaları, geçirdikleri grip veya zatürre enfeksiyonu sonucu kalp krizine kadar gidebilen durumlarla karşı karşıya kalabilmektedirler diyen Amasyalı şöyle devam etti: "Bu hastalarda aşı gerekli şekilde kullanıldığında önemli bir koruyucu olabilmektedir." Amasyalı, grip ve zatürre gibi hastalıkların kan damarlarının fonksiyonlarının bozulmasına ve kişilerde tansiyon düzensizliklerine neden olabildiğini , özellikle kalp damar hastalığı olan veya kalp hastalığı açısından riskli kişilerde; hastalığa bağlı sıvı kaybı, yüksek ateşe bağlı kalp hızı artışları, enfeksiyon sırasındaki tansiyon değişiklikleri ve virüslerin neden olduğu iltihap ani kalp krizi riskini arttırabildiğini belirtti. Amasyalı: "Kalp yetmezliği olanlar, ablasyon yaptıranlar, kalp pili olanlar, kalp krizi geçirenler, kalbinde stent olanlar, by-pass ameliyatı olanlar, tansiyonu ve şekeri olanlar, özellikle 65 yaş üstü kişilerin öncelikli olarak grip ve zatürre aşısı yaptırmasını öneriyoruz" şeklinde uyardı.

Editör: TE Bilişim