Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı olarak tanınan Said Nursi, bir padişahla kısa bir görüşme yaptıktan sonra 'bu delirmiş, tımarhaneye koyun' diye Üsküdar'daki akıl hastanesine yollanmıştır. Acaba bu padişah kimdi? Bu cevap bazılarını üzebilir.

Diyarbakır'da Tarih Yazan Çocuklar Projesi kapsamında ilkokullarda, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'e "deccal" diyen Said Nursi'nin elbiselerini giydirip ona benzetenler, Cumhuriyet karşıtı bu ismi yeniden gündeme getirdiler.

ABDÜLHAMİT TİMARHANEYE GÖNDERDİ

1876 yılında Bitlis'in Nurs köyünde doğan Said Nursi, 'bağımsız Kürdistan' çalışmalarını II. Abdülhamit döneminde yapmaya başlar. Bu dönem, Türk topraklarının parça parça kaybedildiği dönemdir. Said Nursi de bu fırsattan yararlanmak için Abdülhamit'e bir dilekçe verir. Dilekçede 'Kürdistan'ın geleceği için 'Kürdistan' diye adlandırdığı bölgede 3 medrese açılmasını ve burada Kürt gençlerinin yetiştirilmesini ister.

II. Abdülhamit bu dilekçenin altında yatan gizli planı hemen anlar. Bu dilekçeyi aldıktan sonra Said Nursi'yi önce sürgüne yollamayı düşünür ama aklının yerinde olmadığını fark ettiğinden tımarhaneye kapatılmasına karar verir.

ABDÜLHAMİT'E KARŞI ÇIKTI

Said Nursi, "Zalimler için yaşasın cehennem!" sözünü de bu yüzden Abdülhamit'e söyler.

Tımarhanede kendine gelen Said; o zamana kadar Molla Said Kürdî olarak kullandığı ismini, doğduğu Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Nurs köyünden esinlenerek Said Nursî olarak değiştirir.

Bu ideolojiyle başarı sağlayamayacağını anlayan Said, bu sefer devrin güçlü düşünce akımı olan İslamcılığa yönelir. Burada biraz başarılı olsa da, inanç noktasındaki bazı yanlışları ve eski siyasi görüşü yüzünden burada da ifşa olur.

Cumhuriyetin ilk yıllarında, rejime karşı çıkması ve halkı hükümete karşı ayaklandırması nedeniyle çeşitli illerde zorla ikamet ettirilen Said, gittiği her yerde Türk halkının içten dini duygularını istismar ederek, kendisine bağlı bir cemaat oluşturur.

ESERLERİNDE TİMARHANEYE ATILDIĞINI YAZDI

Said Nursi, 'Şualar' adlı kitabında bu olaya değinerek Abdülhamit'in kendisini tımarhaneye attığını yazmıştır. Said eserlerinde, ''Kırk sene önce siyasetçiler, bana geçici bir delilik ithamıyla tımarhaneye gönderdiler. Ben onlara dedim: Sizin akıllı dediğiniz şeylerin çoğu bana akılsızlık geliyor, o tür akıldan vazgeçiyorum''

''... sonunda rakiplerimin bozgunculuğuyla, rahmetli Sultan Hamid'in emriyle tımarhaneye kadar sürüklendim" ifadelerini kullanmıştır.''

AKP'li İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu bile hayat pahalılığına isyan etti AKP'li İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu bile hayat pahalılığına isyan etti

ÜMİT ÖZDAĞ HATIRLATTI

Diyarbakır'da çocukların Said Nursi'ye benzetilerek fotoğraf çektirmelerinin ortaya çıkması üzerine Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da sosyal medya hesabından Abdülhamit'in Said Nursi'yi tımarhaneye yolladığını anımsatan bir paylaşım yaptı.

Özdağ o paylaşımda, ''Bu adamla konuştuktan sonra 'Bu deli, tımarhaneye atın' diyen padişahı biliyor musunuz?'' diye sordu.

Kaynak: Haber merkezi