Tarım Bakanlığı yeni düzenlemeyle arz ve talep durumuna göre hangi yöredeki çiftçinin, hangi tarımsal ürünü ne miktarda ekeceğini belirleyecek. 

AKP milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu ve Tarım Komisyonu'nda görüşülen yasa teklifine göre, çiftçiler artık bulunduğu bölgede ilan edilen ürün dışında hiçbir ürünü tarlasına ekemeyecek. Plan dışına çıkıp başka bir ürün eken çiftçi ise önce yazılı olarak uyarılacak, uyarıya rağmen 12 ay içinde plana uymayan çiftçi, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak. Çiftçi ikinci yılda da farklı ürün ekmeye devam ederse elde ettiğin ürünün yıllık brüt hasılasının yüzde 1'i ila 5'i oranında cezaya çarptırılacak.

"SİZİN İSTEDİĞİNİZİ EKMEDİ DİYE ÇİFTÇİYİ SOPALAYAMAZSINIZ"

Düzenlemeyi eleştiren İYİ Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş, “Sizin istediğinizi ekmedi diye çiftçiyi sopalayamazsınız” dedi.

Planlamanın cezayla değil teşvikle yapılmasını öneren Yokuş, “Ey çiftçi, biz size ‘Şu ürünü ek' diyeceğiz, aksini yaparsan sana sopa, ceza. Gerçekten şaşkınım. Ceza yerine teşvik et kardeşim. Cezayı çiftçiye anlatamazsınız. Ben yarın Konya'ya gideceğim diyeceğim ki, ‘Kardeşim, sana dayatacak, para eder mi etmez mi kumar gibi oynayacak, sonra diyecek ki bunu ekmediğin için seni cezalandırıp sopalarım seni.' Çiftçiyi, köylüyü sopalayamazsınız, ceza getiremezsiniz” dedi.

CHP ve HDP milletvekilleri de planlamanın cezayla değil teşvikle yapılmasını önerdi.

Editör: Yadigar Hanım