Geçtiğimiz günlerde kongresini gerçekleştiren Samsun Kocaeli Dernekler Federasyonu, dün de genel merkezlerinin açılışını yaptı. Gaziler Mahallesi’nde Samsun Kocaeli Dernekler Federasyonu Başkanı Av. Nazan Başol Can’ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılış programına, Vali Seddar Yavuz, Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit, Darıca Kaymakamı Yüksel Kara, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Samsun Kocaeli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Av. Nazan Başol Can, Gebze Samsunlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Şakir Töngel, dernek üyeleri, parti temsilcileri, muhtarlar ve STK başkanları katılım sağladı. Protokol üyelerinin kısa selamlama konuşmasının akabinde kürsüye çıkan Vali Yavuz, burada yaptığı konuşmada, “Çok büyük zorluklarla büyük bir imparatorluktan sonra yine bağımsız bir devlet kurma yolunda en önemli adımı attığımız şehir Samsun’dur. ‘Güneşin Doğduğu yer’ olarak metafor olarak da kullandığımız, milletimizin üzerinde güneşin doğduğu şehirdir. 19 Mayıs 1919’da milli mücadelemizin başladığı ve uşaklığa hayır dediğimiz, istiklale ve istikbale koştuğumuz o yüzden de kurtuluşun şehri olan Samsun ve Samsunluların bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var” dedi.

"Eksiklerimizi not alıyoruz"
İşgalin sadece işgale uğramakla sonuçlanmadığının, kültürel yozlaşmaya da sebep olduğunun altını çizen Vali Yavuz Batılılaşmak istemiyoruz diyerek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü; “Bilim, sanayi ve teknolojiyi yakalamak istiyoruz. Bizim adetimizden, inancımızdan, örfümüzden, kültürümüzden bir şikayetimiz yok. Biz sadece bilim, sanayi ve teknolojiyi yakalamak ve eksikliklerimizi not almak istiyoruz. Yoksa siz batıda bir insana yardım edildiğini gördünüz mü? Biz gözyaşı silmeye gideriz. Biz sadece Müslümanın gözyaşını silmeyiz. Tüm insanların gözyaşını sileriz çünkü biz Müslümanız, biz yaratılanı yaratandan ötürü severiz.

"Samsun kültürü burada yaşatılmalıdır"
Anadolu’nun her bir köşesinde ilim ve irfan var, hikmet var. Bizim halk oyunlarımızda, türkümüzde, şarkımızda bile Türk Kültür medeniyetinin damıtılmış hali var. Siz türkü dinlemezseniz, Türk müziği dinelmezseniz, halk oyunları izlemezseniz o zaman batının size dayattığı kültür ve medeniyeti benimsemeye başlarsınız. O zaman siz siz olmaktan çıkmaya başlarsınız. Biz duygusal sebeplerle bu mekanlara açılışa gelmiyoruz. Biz burayı nasıl inşa etmemiz gerektiğini anlatıyoruz. O yüzden Samsun kültürü burada yaşatılmalıdır. Burada Samsun türküleri söylenmeli, Samsun’un halk oyunları gösterilmeli, gençlerimiz bunları öğrenmeli ve yaşatmalı.

"Sahip çıkılmasını gönülden destekliyoruz"
Biz Hemşehri derneklerimizi ziyaret ediyor, tüm değerlerimizin yaşatılmasını istiyor ve ne kadar değeriniz varsa bunlara sahip çıkılmasını gönülden destekliyoruz. Karadeniz hiç şüphesiz genç ve hırçın bir delikanlı gibidir. Müthiş bir kültür, medeniyet, canlılık ve öz güven var. Aslında Türkiye’nin ihtiyacı olan şey de budur. Karadeniz’in dinanizmi Türkiye’ye çok şey katıyor. Bunu doğru kullanmamız lazım, o yüzden gençlerimizi doğru yetiştirmemiz, donanımlı hale getirmemiz lazım. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek bu asrın Türk asrı olacağı konusunda herhangi bir tereddüt duymuyoruz.

"Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum"
Allah bu millete ne bir daha istiklal marşı yazdırsın, ne de 19 Mayıslar ülkede tekrar cereyan etsin. Bunun için de birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirelim, inançlarımıza değerlerimize net bir şekilde sahip çıkalım, bizi azletmek isteyen, birbirimize düşürmek isteyen, parçalamak isteyen hain çetelere, küresel güçlere, Türkiye uzantılarına fırsat vermeyelim, saflarımızı sıkılaştıralım, birliğimize beraberliğimize, kardeşliğimize sahip çıkalım. Bu duygu ve düşünceler içerisinde bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz bu merkezde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” Vali Yavuz ve protokol üyeleri, hayırlı olsun dilekleriyle Samsun Kocaeli Dernekleri Federasyonu Genel Merkezinin açılış kurdelesini kestiler. Kurdele kesiminden sonra program, Vali Yavuz ve protokol üyelerinin bir süre genel merkez binasını gezmeleri ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Bumin Kağan Muti