Ek bütçe görüşmeleri nedeniyle bu hafta görüşülmesi için ertelenen Dezenformasyon Yasası yeni yasama döneminde görüşülmek üzere bir kere daha ertelendi.

Basın yasası ile dijital medyaya dair bazı değişiklikler içeren teklifle ilgili, AKP ve CHP Grup Başkanvekillerinin iki gündür sürdürdükleri görüşme sonucu kararın alındığı bildirildi. Teklifin ekim ayında başlayacak yeni yasama dönemine bırakılmasına karara verildi.

AKP'li kaynaklar, Meclisin 7 Temmuz’da kapanacağını dile getirerek, gündemdeki acil yasaların öncelikle görüşüleceğini, basın yasasına zaman kalmayacağını belirtti. Söz konusu maddeyle “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” olarak tanımlanacak suç kapsamında üç yıl hapis cezası öngörülüyor. “Suçun, failin gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde” denilerek cezasının yarı oranında artırılmasına yönelik ibare ise eleştirilerin ardından Adalet Komisyonunda değişmişti. Bunun haberi yapanın mı yoksa haber kaynağının mı gizlenmesi anlamına geldiğinin belirsiz olduğu eleştirileri karşısında, bilgiyi paylaşanın kimliğini gizlemesinin tarif edilmesine yönelik teknik bir düzeltme yapılmıştı.

AKP ve MHP’nin sansüre yol açacak yasa teklifi, genel kurul görüşmeleri, kamuoyundaki tepkiler ve AKP milletvekilleri arasında da bazı rahatsızlıklara neden olması sebebiyle ertelenmişti.

Editör: Yadigar Hanım