Günboyu'ndan Muharrem Kazer'in haberine göre, Türkiye'de her genel seçim öncesi en fazla sorulan sorulardan biri de "Genel af çıkacak mı?" şeklinde gerçekleşirken, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere yaklaşık bir ay kala infaz düzenlemesi konusunda mahkum ailelerini sevindiren haberler gelmeye devam ediyor. 

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi oylarını artırmak için sıradaki hamlesinin cezaevlerindeki mahkumlara yönelik olacağını belirtirken, çalışmaları yürütülecek infaz düzenlemesi halihazırda son aşamaya gelinen covid-19 taslağı ile birleştirilerek kamuoyuna duyurulacak. 

120 BİN MAHKUM CEZAEVİNE DÖNMEYECEK!

Mart 2020 itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi nedeniyle açık cezaevinde bulunan 120 bini aşkın mahkum, izne gönderilerek tahliye edilmişti. Pandemi sürecinin uzamasının ardından tatil sürelerinde de güncellemeye gidilen mahkumlar için son olarak 31 Temmuz 2023 tarihinde cezaevine dönüş planlanmış olsa da, mahkumların dışarıda geçirdikleri sürenün üç yılı bulması ve birçok hükümlünün sosyal hayata adapte olarak, yeni bir hayat edinmesi geri dönüş sürecinde yeni problemlerin ortaya çıkmasına neden olmakta. 

Mahkumların tekrar hapishaneye dönüşünün yol açacağı sorunların büyüklüğü göz önüne alındığında, aylardır süren çalışma ile izne gönderilen yaklaşık 120 bin mahkum için bir defaya mahsus olmak üzere af çıkarılması planlanıyordu. Habertürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre, 3 yıllık izin süresi boyunca herhangi bir suç işlememiş tüm mahkumlar, dışarıda bulundukları süre de göz önüne alınarak tahliye edilecek. 

SEÇİM ÖNCESİ GENEL AF İDDİASI

Buna karşın, seçim anketlerinde yarışı önde götüremeyen ve rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun gerisinde kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Mayıs'a haftalar kala tüm imkanları zorlayarak, toplumun yeni kesimlerine yönelik müjde arayışına girmiş durumda. Cem Küçük'ün AKP'li yetkililer ve Ankara kulislerine dayandırarak paylaştığı haberinde infaz düzenlemesi için açıklama yapılmasının an meselesi olduğu iddia edilirken, Erdoğan'ın çıkarılacak af için hangi kriterlerin esas alınacağını da bizzat duyurmasının beklendiği ifade edildi. 

Türkiye'de son olarak Nisan 2020 tarihinde Cumhur İttifakı'nda yer alan MHP'nin ısrarları ile kapsamlı bir infaz düzenlemesi kabul edilmiş, söz konusu düzenleme kamuoyuna "Çakıcı affı" olarak yansımıştı. Yeni yapılacak infaz yasasının kapsamı hakkında seçimlerden önce açıklama yapılması beklenirken, yüz binlerce hükümlü ve mahkum ailesi de gözünü af konusunda yaşanacak gelişmelere çevirmiş durumda. 

Gazeteciler, çıkarılacak af yasasının bir 'Genel af' olarak adlandırılamayacağına dikkat çekerken, ağırlıklı olarak kişilerden ziyade devlete yönelik işlenen suçları içerecek bir taslak olma ihtimaline dikkat çekildi. 

Editör: Ali Özyiğit