Ekonomideki krize çözüm bulmak amacıyla dış kaynak arayışına giren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşan Körfez turuna çıkmıştı. Erdoğan'ın ziyaretlerinden sonra Sedat Peker'in bulunduğu Birleşik Arap Emirlikleri ile suçluların iadesine ilişkin bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın yapıldığını Sedat Peker'in avukatı Ersan Barkın gündeme taşıdı. 

Türkiye ile BAE arasında imzalanan anlaşmadaki ‘suçluların iadesi’ maddesinin gündeme gelmesinin ardından iktidar milletvekilleri ve bazı bürokratları hedef alan sosyal medya paylaşımlarıyla gündemden düşmeyen Sedat Peker'in iade edilip edilmeyeceği sorusu gündeme geldi. Bu gelişmeler üzerine Sedat Peker’in avukatı Ersan Barkın bir açıklama yaparak, "BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız" dedi.

Ersan Barkın, anlaşmaya ilişkin şunları söyledi:

"Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak BAE Interpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi... Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi, bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız."

Editör: Yadigar Hanım