Sedat Peker’in iddiasıyla gündeme gelen, Haziran 2020‘de Buenaventura Limanı’nda Türkiye’ye yola çıkmadan ele geçirilen 4 ton 928 kilo kokainin alıcısının kim olduğu hala merak konusu.

Gerçek Gündem’den Banu Acun’un haberin göre, bu belirsizliğin giderilmesi için her ne kadar Türkiye’de siyasetçiler ve gazetecilerin çeşitli talepleri olsa da henüz Türkiye’de kamuoyuna yansıyan açılmış bir dava ve soruşturma yok.

Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 12 Ekim’de Kolombiya adli makamlarının, 4 ton 928 kg kokain ile ilgili adli yardım talebine cevap vermediğini açıkladı.

KOLOMBİYA ULUSAL BAŞSAVCILIĞI’NA SORULDU

-Türkiye’nin adli yardım talebi olmuş mudur?

-Olduysa bu talep neden yanıtsız bırakıldı?

Varsa bu iş birliği ne zamandır devam etmektedir?

-4928 kilo kokainin hangi limana veya kime teslim edileceği ile ilgili elinizde bir bilgi bulunmakta mıdır? Kokain hangi gemiyle taşınılacaktı?

Bu soruların bir kısmına Kolombiya Ulusal Başsavcılığı’ndan yanıt geldi.

Uyuşturucu Ticaretiyle Mücadele İhtisas Müdürlüğü Hukuk Ekibi Koordinatörü, Maria Cecilia Jimenez Rodriguez imzasıyla gelen yazı, Türk Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığını yalanlar nitelikte.

17 GÜN ÖNCE TALEP EDİLMİŞ

Kolombiya Ulusal Başsavcılığı’na göre, Kolombiya Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Liliana Romero Tovar, 22 Eylül 2021’de Türkiye’den adli yardımlaşma talep etmiş.

Yani Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın tweetinden tam 17 gün önce istenilmiş.

JİMENEZ RODRİGUEZ İMZALI ASLI İSPANYOLCA OLAN METNİN TÜRKÇE ÇEVİRİSİ

Kolombiya Ulusal Başsavcılığı’nın“adli yardımlaşma” ile ilgili verdiği yanıtın İspanyolca’dan çevirisi şöyle:

“Yukarıdakiler ışığında, taleplerine eksiksiz ve derinlemesine cevap verilebilmesi için DPT bilgi görev sistemine ek olarak, Uyuşturucu Ticaretiyle Mücadele İhtisas Müdürlüğü (Dirección Especializada Contra el Narcotráfico) tarafından 2020 yılı için tutulan bilgi kayıtlarına başvurulmuştur.

2020 yılı için Türkiye'ye yönelik 4.928 kilo kokainin Uyuşturucu Ticaretiyle Mücadele Özel Müdürlüğü'ne bağlı ofislerden herhangi biri tarafından ele geçirilmesine ilişkin herhangi bir operasyonel faaliyet kaydı bulunmadığı tespit edilmiştir.

Ancak bir önceki paragrafta belirtilen istişare sırasında, Buenaventura'daki……… ve …….. konteynırlarında ele geçirilen 4 tonluk kokaninin , soruşturma raporu, kokainin cinsini ve miktarını, fotoğraflarını, yakalananların kimlikleri ile bilgileri sağlamak amacıyla dönemin Uluslararası İlişkiler Direktörü Dr. Liliana Romero Tovar tarafından imzalanan ve 22 Eylül 2021 tarihinde eklenen 20211700013533 resmi yazı ile Türk muadili kurum tarafından adli yardımlaşmanın sağlanması için yönlendirildiği kaydedildi:

22.09.2021 tarihinden itibaren adli yardım; Ülke, Türkiye; 22.09.2021 tarihinde dosyalanmış ve atanmış; etkinlik yeri BUENAVENTURA - VALLE DEL CAUCA. Bu adli yardım, İhtisas Savcılar Müdürlüğü’ne ( Dirección Especializada de Fiscalías) bağlı kurulan Savcılık Ofisi (Despacho Fiscal) tarafından yürütülmektedir.”

MARÍA CECILIA JIMÉNEZ RODRÍGUEZ

Hukuk Ekibi Koordinatörü

Uyuşturucu Ticaretiyle Mücadele İhtisas Müdürlüğü''

NARKOTİK SUÇLARLA MÜCADELE DAİRE BAŞKANLIĞI AÇIKLAMA HAKKINDA NE DİYECEK

Kolombiya Uyuşturucu Ticaretiyle Mücadele İhtisas Müdürlüğü Hukuk Ekibi Koordinatörü Maria Cecilia Jimenez Rodriquez açık bir şekilde 22 Eylül’de Türkiye’ye adli yardım talebinde bulunduğu dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Kolombiya makamlarının resmi yazısıyla alakalı bir açıklama yapacak mı merak konusu oldu.

Editör: TE Bilişim