T24'ten Sibel Yüklüer'in haberine göre, geçen yıl, 34 yıl aradan sonra yenilenerek yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, seferberlik ilanı yetkisi Bakanlar Kurulu’ndan alınıp Cumhurbaşkanı'na devredilmişti. Üstelik yeni yönetmelikteki en dikkat çekici yeniliklerden biri, “ayaklanma ve kuvvetli veya eylemli kalkışma” gibi olağanüstü durumlarda da seferberlik ilan edilebilmesine olanak tanıyan hüküm olmuştu. Artık böyle bir durumda Cumhurbaşkanı doğrudan karar verebilecek, bu karar Resmî Gazete’de yayımlandıktan sonra TBMM’nin onayına sunulacak.
Geçen yılki yönetmelikte dikkat çeken maddelerden biri de, olağanüstü hâl dönemlerinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden, kamu görevinden veya meslekten ihraç edilenlerin durumuyla ilgiliydi. Bu kişilerin, “terör örgütlerine veya devletin millî güvenliğine karşı yapılara iltisakı ve irtibatı” tespit edilmesi hâlinde, seferberlik ve savaş durumlarında “yedek er” olarak göreve çağrılabileceği belirtilmişti. Aynı şekilde askeri ya da sivil mahkemelerden ceza almış kişiler de “yedek personel” statüsüne dahil edilebilecek.
1 Mayıs tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan ve Erdoğan’ın imzasını taşıyan "Seferberlik ve Savaş Hâli Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", özellikle seferberlik tatbikatları ve bireysel seferberlik eğitimlerine katılan yedek personelin haklarını düzenleyen 95. maddeyi değiştirdi.
Buna göre, tatbikat ve eğitim süresince yedek personele, görevli oldukları kurumdan aldıkları maaş veya aylıklar, rütbe maaşından düşükse; aradaki maaş farkı ile sosyal sigorta prim farkı Milli Savunma Bakanlığı tarafından ödenecek. Bu kapsamda olanlar arasında yedek subaylar, yedek astsubaylar, yedek uzman jandarmalar, yedek uzman erbaşlar ve yedek sözleşmeli erbaş ve erler yer alıyor.
Ancak çalıştığı kurumdan aldığı maaş, rütbe maaşından yüksek olanlara ek bir ödeme yapılmayacak. Öte yandan, işyerinden tam maaş almayan ve yukarıda belirtilen bent kapsamına girmeyen personele, rütbe maaşı doğrudan bakanlık tarafından verilecek.
Yedek er ve erbaşlara ise, çalıştığı kurumdan maaş almaya devam etmeyenler için 16 yaşını doldurmuş bekâr işçilere uygulanan asgari ücretin otuzda biri oranında günlük ödeme yapılacak.
BEYAN ESAS ALINACAK, USULSÜZLÜĞE CEZA GELECEK
Bu ödemelerin yapılabilmesi için yedek personelin, çalıştıkları kurumlardan aldıkları maaş ve ücretleri gösteren belgeleri ibraz etmeleri gerekiyor. Ancak belge sunulamaması durumunda personelin beyanı esas alınacak. Bununla birlikte, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenler hakkında hem idari hem adli işlem uygulanacak.
Son olarak, yol giderleriyle ilgili de net düzenleme yapıldı. Yedek erbaş ve erlerin yol masrafları Askeralma Yönetmeliği’nin 102’nci maddesine göre karşılanırken, yedek subay, astsubay ve diğer rütbeli yedek personelin harcırahı ise 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre ödenecek.