Para ve piyasalar uzmanı Selçuk Geçer, döviz beklentilerinin yükseldiğine dikkat çekerek, kötü para politikalarının sonucunun zannedildiğinden daha ağır olacağını söyledi.

1994 krizini hatırlatarak, yıl sonunda doların beklenilenden daha da fazla yükseleceğini belirterek, "Dövizle borçlanmayın" uyarısında bulundu. Geçer, "Döviz beklentileri yıl sonuna göre yükseliyor. Bunlar iyi beklentiler. Türkiye'deki fiyatlara bakınca aslında doların 20 liranın üzerine çıktığını gösteriyor. Yüzde 50'lik bir artış gözüküyor. Bunu dolara göre ayarladığımızda yüzde 40'lık fark var. Dövizin üzerine koyduğumuzda 20 liralık bir fiyatlama olduğunu görüyoruz" dedi.

Dövizi mazot fiyatı ile kıyaslayan Selçuk Geçer, şu uyarılarda bulundu:

"Para kazanma derdi ile yatırım yapmayın. Kesinlikle dövizle borçlanmayın. Çünkü Türkiye'de ekonomi yönetimine ilişkin bir ufuk çizgisi göremiyorum. Bir şeyin fiyatı aşırı yükselirse o şeyden uzak durun. Geçen sene yanıldım diyenler var. Bu ülkede mazot 28 liraysa anlayın ki döviz de oraya gidecek.

Dolar şu anda enflasyon oranıyla aynı değil. Dolar kuru şu an gerçekte 30 ila 35 lira arasında. Mevcut para politikalarının devam etmesi halinde doların daha da yükselecek. Önce 30, ardından kademeli olarak 70 TL olacak."

FED toplantılarından çıkan faiz kararlarını da değerlendirdi. Geçer, koşulların böyle devam etmesi halinde altında rekor seviyelerin görülebileceğini tekrarladı.

Editör: Yadigar Hanım