Asgari Ücret Tespit Komisyonu yılın ikinci ayında açlık sınırının altında kalan asgari ücreti belirlemek üzere yarın sat 14.00'te toplanıyor. İşçi sendikaları, toplantı öncesinde asgari ücretteki beklentilerini açıkladı.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Başkanı Mehmet Balık, açıklanan açlık sınırı verisine dikkat çekerek, belirlenecek yeni asgari ücretin 6 bin 780-7 bin TL’nin altında kalmaması gerektiğini söyledi.

Yeni asgari ücretin belirlenmesinde açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarının dikkate alınması gerektiğini ifade eden Balık, “Siyasi çevrelerden ve kulislerden, hükümetin ve işverenlerin kafasındaki yeni asgari ücret tutarının 5 bin TL olduğunu duyuyoruz. Resmi enflasyon bile yüzde 73,5” dedi.

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu olarak hesapladıkları açlık sınırının Haziran ayında 6 bin 779 TL’ye, yoksulluk sınırının ise 20 bin 140 TL’ye çıktığına değinen Balık, belirlenecek asgari ücretin en az 6 bin 779 TL-7 bin TL aralığında olması gerektiğini vurguladı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve en az haziran ayı için belirlenen yoksulluk sınırı olan 20 bin 818 TL girebilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi halde, yapılacak kısmi iyileştirmelerin yüksek enflasyon karşısındaki kayıpları gidermeye yetmeyeceğini söyledi.

Çerkezoğlu, “Asgari ücrete yıl başında yapılan yüzde 50’lik artışı, resmi ortalama enflasyondan düşerek yapılacak bir hesaplama gerçek kayıpları gidermekten uzak olacaktır. Enflasyon karşısındaki tüm kayıpların giderilmesi lazım. Sadece enflasyon farkı yetmez. En başta gıda enflasyonu dikkate alınmalı. Açlık ve yoksulluk sınırının geldiği seviyeler dikkate alınmalı. Ayrıca asgari ücret büyümeden, milli gelir artışından da payını alabilmeli” diye konuştu.

İşçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artış için toplanacak. Komisyon, 2022 asgari ücreti net 4 bin 253 TL olarak belirlemişti.

Editör: Yadigar Hanım