Asgari ücrete yapılan yüzde 54,66 zammın ardından zam beklentisi yükselen emekli ve memurlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamaya dikkat kesildi. Ancak, Erdoğan, memur ve emekli maaş zammı için üstü kapalı ifadeler kullanarak, ülkenin kazancının her kesime yansıtılacağı mesajını verdi. Erdoğan, “İnşallah memur ve emekli maaş artışlarını da bu anlayışla yapacağız” dedi.

Türkiye’de işçi, esnaf ve memur olarak çalışıp emekli olmuş yaklaşık 14 milyon kişi emekli aylığı alıyor. 3 Ocak’ta açıklanacak 6 aylık enflasyon verilerinin yüzde 20 olarak hesaplanması durumunda 3 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı, 4 bin 200 TL’ye tekabül edecek. Bu durumda da emeklilerin aylıkları asgari ücretin altında kalması halinde milyonlarca insan ölüme terk edilecek.

"ASGARİ ÜCRET ALTINDA KALACAK EMEKLİ MAAŞINI KABUL ETMİYORUZ"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Emekli-Sen’in Genel Başkanı Cengiz Yavuz, en düşük emekli aylığının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini belirterek, “Asgari ücret seviyesinde olmayan emekli aylığı yaşamaya yetmez. Emekliler açlık ve yoksulluk içinde kalmadan bir an önce ‘insanca yaşam’ standartlarını sağlayacaka bir rakam açıklanmalı. Kış koşullarında birçok hanede doğalgaz, elektrik kullanılmıyor. Onları bir şekilde kullanabilse bir de kira var. Emekli ya borçla ya da çocuklarıyla birleşerek aynı evde kalıyor. İcralarla, banka borçlarıyla uğraşanlar var. İlaca dahi erişemiyorlar. Fiziksel gücü yeten yaklaşık 7 milyon insan ikinci bir işte çalışıyor. Emekli, açlık, yoksulluk ve sefaletle mücadele ediyor. Kış şartlarında birçok emeklinin hayatına mal olacak bir süreci yaşayacaklar. Bunun da vebali iktidarda. Asgari ücret altında kalan emekli aylığına asla kabul etmeyiz. Aksi durumda hesabını sandıkta seçimle göstereceğiz.” dedi.

"ASGARİ ÜCRET ALTINDA KALAN HER ARTIŞ EMEKLİYİ ÖLÜME TERK ETMEKTİR"

Tüm Emeklilerin Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, en düşük emekli aylığının 8 bin 506 lira olması gerektiğini, aksi durumda emeklilerin mevcut koşullarda geçinmesinin imkânsız olduğunu savunarak, Emeklilerin, geçinebilmek için ek işlerde ve son derece kötü koşullarda çalıştığını kaydetti. Kocabıyık, zam yapılsa dahi alım gücünün yükselmemesi halinde ücretlerin hızla eriyeceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“En düşük emekli aylığı alan vatandaş nasıl geçiniyor sorusunun cevabını hiçbir ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi açıklayamaz. Bırakın geçinmesini, üç gün sadece ekmek yese dördüncü gün aç kalır. Açlık hiçbir şey yememek değildir. Her gün ekmek, makarna yemek de açlıktır. Emekliler, akşam saatlerinde fırınların önüne bayat ekmek satın almaya gidiyor. Pazarlara çürük ürünleri almak için emekli ordusu gidiyor. Yoksulluk sınırı 23 bin lira. En düşük emekli aylığı 3 bin 500 lira. Bu parayla açlık sınırının bile sağlanamayacağı çok açık. Asgari ücret altında kalan her artış siyasi iktidar tarafından emeklileri açlığa ve ölüme terk edildiğinin bir göstergesi olacaktır.”

Editör: Yadigar Hanım