30 Nisan 2023 tarihinde NTV televizyonunda açıklamalarda bulunan Sinan Oğan, ” Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da etnik bir  soykırım yapıldığı her zaman  söyledim ve gündeme taşıdım.” Dedi.

Sinan Oğan, BABALA TV’de ” Doğu Türkistan’daki baskı ve zulüm abartıldığı kadar değil.” sözlerine yanıt verdi.

14 Mayıs’ta yarışacak  mevcut 4 Cumhurbaşkanı adayı arasında Doğu Türkistan’ı  ziyaret eden tek  kişinin kendisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: ” 4 Cumhurbaşkanı adayı arasında Doğu Türkistan’ı gezen, Doğu Türkistanlı birçok yakın  arkadaşı olan ve Doğu Türkistan konusunu gündemin ilk sırasına koyan benim. Babala Tv’de söylediklerim, Doğu Türkistan’da katliam olmadığı anlamına  asla gelmez. Ben Doğu Türkistan’da hep katliamların yapıldığını iddia eden ve her yıl  05 Şubat 1997 Gulca katliamının anarak mesaj yayınlayan  bir siyasetçiyim. Doğu Türkistan meselesine yıllardan beri ilgi gösteren, baskı, zulüm ve  soykırım hakkında  konuşan, yazan ve açıklamalar yapan bir bilim insanı ve siyasetçi olarak  nasıl olur da oradaki  katliamın abartı olduğunu nasıl söyleyebilirim? Ben Doğu Türkistan’ı  bir kaç kez ziyaret ettim.  İlk gidişim Milliyetçi Hareket Partisi heyetiyle  oldu. İkinci kez yalnız gittim ve  Doğu Türkistan’in  bir çok bölgelerini  gezdim. 2012’deki  bu ziyaretlerim sırasında  iki  önemli şey fark ettim. Birincisi, Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm var. Ancak bu baskı  ve zulüm abartılı değil. İkincisi, Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm neden bu kadar  ağır ve yaygın?

Çünkü ABD, Doğu Türkistan meselesini Çin’in  en hassas meselesi olarak görmektedir. Bu konuya objektif olarak bakalım. Doğu Türkistanlı birçok arkadaşım var. Önümüzdeki günlerde İngilizce yayın yapan radyonun bir muhabiriyle röportaj yapmak ve Doğu Türkistan hakkındaki görüşlerimi o radyo istasyonuyla paylaşmak istiyorum. Benim söylemek istediğim Uygurlara sahip çıkalım ama ABD Rusya gibi ülkeleri işin içine katmadan  kendimiz halledelim.  Ben Uygurları ABD ile Çin arasındaki çatışmaya kurban etmememiz gerektiğini söylemek istedim.  Ancak, benim Doğu Türkistan konusundaki  benim bu duyarlılığımı yanlış anladılar. Benim Doğu Türkistan’daki  baskı ve zulmü   hafife almam asla söz konusu  değildir.” dedi.

DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİNİ İNSAN HAKLARI SORUNU OLARAK GÜNDEME GETİRMELİYİZ

  Dr.Sinan Oğan Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosu Ankara Temsilcisi  Erkin Tarım’ın  sorularını ise şöyle cevaplandırdı: ” Ben Babala Tv’de konuşmamda da ifade ettiğim gibi Doğu Türkistan meselesini bir insan hakları sorunu olarak gündeme getirmemiz gerekir.  Ben Doğu Türkistan’da yaşayan kardeşlerimin uğradığı baskı, zulüm ve işkenceleri  şimdiye kadar defalarca  dillendirdim ve  ortaya koydum.  Bu konuda da ASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi’ndeki görevim esnasında da bunları gündeme taşıdım. Ben Doğu Türkistanlı kardeşlerimin  Çin ile ABD’ arasındaki gerginlik sırasında  ezilmelerini ve zarar görmelerini asla  arzu etmem. Bizim öncelik ve ivedilikle yapacağımız en önemli mesele Doğu Türkistan’daki Çin’in baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarını durdurmak olmalıdır.  Benim Doğu Türkistan konusunda yanlış düşündüğümü iddia edenlerden şüphe duyarım. Ben dünden  itibaren Doğu Türkistan demeye başlayan birisi  asla değilim.  Ayrıca, ben Avrasyacı de asla değilim. Ben bir Türk Milliyetçisi ve Turancıyım. Her zaman Doğu Türkistanlı Kardeşlerimin davasını destekler ve katkılar sunmaya çalışırım. Ben Türk dünyasının  ve özellikle  Doğu Türkistan’in geleceğini düşünen bir insanım ve Türk siyasetçisiyim.” şeklinde konuştu.

Editör: Habererk Habererk