Türkiye Cumhuriyeti’nin Bânisi Ulu Önder’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla başlayan Milli Mücadele’de Amasya ve Erzurum’dan sonraki kritik durak Sivas oldu. 4 Eylül’de başlayan ve 11 Eylül’de sonuçlanan Sivas Kongresi, seçilen temsilcileriyle yurdun tamamını kapsayan ilk örgütsel faaliyet özelliğine sahip. Bu özelliğiyle “Milli Meclis” işlevi gören kongrede başta “manda ve himaye”nin reddi olmak üzere şu önemli kararlar alındı:

1. Milli sınırları içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz.

2. Her türlü yabancı işgal ve müdahalesine karşı millet top yekûn kendisini savunacak ve direnecektir.

3. İstanbul Hükümeti, harici bir baskı karşısında memleketimizin herhangi bir parçasını terk mecburiyetinde kalırsa, vatanın bağımsızlığını ve bütünlüğünü temin edecek her türlü tedbir ve karar alınmıştır.

4. Kuvayı Milliye’yi tek kuvvet tanımak ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.

5. Manda ve himaye kabul edilemez.

6. Milli iradeyi temsil etmek üzere, Meclisi Mebusan’ın derhal toplanması mecburidir.

7. Aynı gaye ile milli vicdandan doğan cemiyetler, “Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti” adı altında genel bir teşkilat olarak birleştirilmiştir.

8. Genel teşkilatı idare ve alınan kararları yürütmek için kongre tarafından Temsil Heyeti seçilmiştir.

ÜMİT ÖZDAĞ’DAN SİVAS KONGRESİ MESAJI

Zafer Partisi Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında “Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı #SivasKongresi'nin 103. yıl dönümünü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.” Dedi.

Özdağ’ın mesajı şöyle:

"Her türlü yabancı işgaline karşı, millet topyekûn kendisini savunacak ve direnecektir."

Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı #SivasKongresi'nin 103. yıl dönümünü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum.”

ümit özdağ -4

Editör: Gökçe Sevim