ABD’de Virginia Politeknik Enstitüsü ve Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sivrisineklerin insanları ısırmasının nedeni ortaya çıktı. Bu araştırma sonucunda kullanılan sabun ve vücut kosusu olduğu belirtildi.

Araştırmacı Chloé Lahondère, “Sonuçlarımızda şaşırtıcı olan şey, belirli sabun kimyasalları ile her bir bireyin vücut kokusu arasındaki etkileşimin önemiydi. Bazı sabunlar, bazı insanların çekiciliğini artırırken diğerlerini etkilemedi.” diye ifade etti.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI İÇERENLER UZAKLAŞTIRIYOR

İnsanı sadece dişi sivrisineklerin ısırdığını ve bu da sadece çiftleşmeden sonra gerçekleştiği belirtildi. Geri kalan zamanlarda nektarla beslenirler. Bu, sivrisineklerin insan kokusu dışında sabunlara konulan meyve kokularına da çekildikleri anlamına geliyor.

Sözcü’nün aktardığına göre; aynı şekilde, sabunlarda itici olduğu bilinen bazı kimyasallar da bulunuyor. iScience dergisinde yayınlanan araştırma için, dört gönüllü, dört sabun türü ve çok sayıda sivrisineğe yer verildi.

Araştırmada, sivrisinekler ve gönüllüler asla doğrudan birbirleriyle tanıştırılmadı. Bunun yerine gönüllüler, giyilmemiş kumaş şeritlerinin yanı sıra sivrisineklere sunulan kumaş parçalarını giydiler. Bir dizi testin ardından sivrisineklerin yıkanmayan insanlara gittiği tespit edildi. Hindistan cevizi yağı içeren sabun da, böcekleri uzaklaştırmada en etkili seçenek olarak görüldü.

Editör: Ali Özyiğit